Miért volt múlt hétvégén vízhiány?

1031

Péntektől vasánrap délelőttig nem volt víz Solymár több utcájában. Az üzemzavar Solymáron kívül Ürömöt és Pilisborosjenő is érintette. A DMRV reagált a társasághoz beérkezett kérdésekre.

Mi történt pontosan, mi okozta az üzemzavart?

Leányfalu határában D400-as távvezetéken alakult ki csőtörés: egy 90 fokos ívidom kimozdult a helyéről, mert a meggyengült betonkitámasztás nem látta el megfelelően a funkcióját.

Mitől alakulhatott ki az üzemzavar?

A meghibásodást feltehetően az okozta, hogy ez a terület árvízzel érintett, így az elöntés, illetve az évek óta bekövetkező hosszantartó rendkívüli szárazság miatt – különösen 2018-ban – a talaj állékonyságában káros változások játszódtak le, ami a betonkitámasztás gyengülését okozta.

Milyen következményei voltak ennek a hibának?

A hiba szolgáltatáskimaradást okozott a Duna Jobbparti Vízellátó Rendszerben. A rendszer ellátásából kiesett a Tahi Regionális Vízbázis, így a hálózat kapacitása lényegesen lecsökkent. A szentendrei vízbázisok kapacitása kisebb, mint a kivett vízmennyiség, tehát sajnos az aktuális vízigényeket nem tudta kielégíteni.

Mit tett a DMRV a hiba elhárítása érdekében?

A hibahely megközelítéséhez 72 m3 zúzottkő kiszállítását és munkagéppel történő terítését kellett elvégezni. A hibaelhárításhoz speciális javító készlet beszerzése mellett szükség volt egy D400 multi/joint összekötő javító idomra is.
A feltárást követően a hibaelhárítás megkezdődött: új, speciális tömítés beszerelése a 90 fokos ívidomba, majd az összekötő javítóidom és az ívidom összeszerelése történt meg. Ezután a 90 fokos ívidomot tartalmazó vezetékszakasz helyreigazítását végeztük el, és az ívidomra felkerült a speciális javítóidom. Majd új betonkitámasztás kialakítását kezdtük meg 6,5 m3 gyorskötő beton bedolgozásával, tömörítésével.
A hibaelhárítás 2019. 01. 18-án 22:00-ig tartott, a teljes folyamatban összesen 32 fő vett részt (a helyszínen dolgozó fizikai dolgozók, munka- és folyamatirányítók, gépészek, diszpécserek).

Miért csak vasárnap délelőtt állt helyre teljesen a szolgáltatás?

A gyorskötő beton kötési ideje 24 óra, így ennek letelte után lehetett megkezdeni a vezetékszakasz terhelését, mert a szivattyúk indításakor a nyomás 20-22 bar. A szolgáltatás visszaállításához 20 víztároló medence és a kapcsolódó vízellátó hálózat feltöltését kellett elvégezni, településenként a vízellátó hálózat hossza 3-8 km. Az átemelő és nyomásfokozó gépházaknál 15 helyszínen, illetve a hálózatok végpontjain, valamint a magaspontokon lévő tűzcsapoknál közel 500 helyen kellett légteleníteni.
Ennek köszönhetően szombat estére Üröm nagy részén, illetve Pilisborosjenő alacsonyabban fekvő területein helyre is állt a szolgáltatás. Sajnos az ürömi és pilisborosjenői Ezüsthegy és Kevélyhegy magasabban fekvő részeire, valamint Solymár egyes területeire csak vasárnap koradélutánra jutott el a víz.

Hogyan kommunikálták a hibát?

A várható szolgáltatáskimaradást pénteken délután jeleztük Társaságunk honlapján valamint közösségi oldalunkon. A rendelkezésre álló információkat folyamatosan frissítve osztottuk meg.

Miért nem mondták meg pontosan, mikor áll helyre a szolgáltatás?

Az ilyen jellegű üzemzavarok esetén szinte lehetetlen prognosztizálni a helyreállítás idejét. Nagyon sok tényező befolyásolja az eredményt, a feltöltés során az érintett települések vízhálózatának speciális adottságaitól kezdve, a szakaszosan újra szolgáltatásba vont területeken tapasztalt fokozott vízkivételen át, egészen az időjárási körülményekig. Természetesen mindig igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt elhárítani az üzemzavarokat és helyreállítani a szolgáltatást.

Mit tesznek a hasonló üzemzavarok elkerülése érdekében?

A DMRV Zrt. folyamatosan nagy figyelmet fordít közel 5000 km hosszú vízvezeték hálózatának karbantartására, fenntartására, üzembiztos működtetésére. Ugyanakkor meghibásodások bármikor kialakulhatnak. A váratlanul kialakuló üzemzavarok kezelésére kialakult folyamatokkal rendelkezünk, a szükséges technikai- és emberi erőforrások biztosítottak. Továbbra is minden elkövetünk annak érdekében, hogy az esetlegesen kialakuló üzemzavarokat a lehető legrövidebb idő alatt elhárítsuk és helyreállítsuk a szolgáltatást.

Tisztelt Ügyfeleink!
Ezúton ismételten szeretnénk megköszönni a hétvégén tanúsított türelmüket és megértésüket!

Forrás: DMRV Zrt.