Idén ismét lesz sváb nyelvű Christkindlspiel a templomban

1913

Idén újra megtekinthetjük a solymári katolikus templomban a Christkindl játékot 2018. december 22-én, szombaton az esti mise után, 19 órai kezdettel.

2011-ben régi álom vált valóra. A solymári templomban 60 év kényszerszünet után újra solymári sváb dialektusban adhattuk elő a Christkindlt.

Jézus születésének történetét Karl Julius Schröer 1862-ben gyűjtötte Pozsony környékén, Oberuferben. A darab a közismert karácsonyi történetet dolgozza fel népi módon, melyben keverednek a bibliai események a helyi szokásokkal. Egyszerű emberek: földművesek, kézművesek, iparosok, a falu lakói játszották és énekelték a darabot az anyanyelvükön. Oberuferben is a „bayrische“ dialektust beszélték, akárcsak Solymáron.

Miért fontos nekünk a Schröer-féle Christkindl? Az ötvenes éveiket taposók még jól értik és kissé beszélik is a svábot. Az őket követő generáció már csak érti, de nem beszéli, és kiszámítható, mi következik ezek után. Jó lenne ezt a folyamatot lassítani, ezért tartjuk fontosnak, hogy őseink nyelvén adjuk elő a karácsonyi történetet.

Idén valaki felvetette az ötletet: játsszuk el újra az ősbemutató társulatával! A szavakat tett követte, jöttek-mentek az emailek, telefonok. Tudja valaki, hol él Czitán Robi, a csillagénekes? Vajon Juhász Diana, aki Mária szerepét játszotta, s most a linzi operaház kórusában énekel, hazajön-e? Richolm Erik eljátszaná-e újra József szerepét? Mi van a pásztorokkal, a kocsmárosokkal, az angyalokkal? Az Asszonykórus vállalja-e a külön próbákat?

Most már kimondhatjuk, hogy összeállt a csapat. A Christkindl játék tehát 2018-ban is “színpadra” kerül: december 22-én, szombaton az esti mise után, 19 órakor kezdődik az előadás a solymári katolikus templomban.

Mindenkit szeretettel várunk erre a különleges alkalomra!

Hartmann Hellebrandt Hilda