8 éves lett a Solymár Bridzsklub

1653

Október 17-én ünnepelte 8 éves fennállását a solymári bridzsklub. Kezdetben baráti összejövetelként indult, az évek során azonban a magyar bridzsélet fontos szereplőjévé nőtte ki magát a solymári társaság. A solymári bridzsklub megálmodója, dr. Pongó Éva klubvezető mesél a társaság mindennapjairól és a kezdetekről.

Pongó Éva 2017.jpg

Hogy néz ki a bridzs klub egy átlagos kedd esti összejövetele?

Heti egy alkalommal délután 17:00 órától 21:00 óráig játszunk. A játékra e-mail vagy telefon útján lehet bejelentkezni. Nevezési díj nincs. A bridzs páros játék, két – két pár játszik együtt. A bejelentkezés alapján előre megtervezem a játék menetét.
A jelentkezők nagy része korábban társasági bridzset játszott, csak lassan, fokozatosan vezettem be a versenyszabályokat. A rendszeres játék alkalmával terített asztal várja a játékosokat. Nincs kényszer, de ha valamely klubtag hoz egy kis hazai süteményt, üdítőt, azt köszönettel fogadjuk. Időnként meghívunk más klubokat is egy közös versengésre, ilyenkor többen vagyunk. Minden évben megünnepeljük a klub indulásának évfordulóját, most a 8.-at. Az eredmények kiértékelését számítógéppel végzem, a világszerte elismert és használt ACBL programmal.

Hogy született meg a solymári klub megalapításának a gondolata?

Szerettem volna többet játszani, tanulni. Körülnéztem és rájöttem, a közelben nincs olyan nyilvános bridzsklub, ahová be lehetne iratkozni, egyáltalán bejutni. Budapestre kellett bejárni minden alkalommal valamelyik már működő klubba. Ekkor jött a gondolat, hogy alakítok Solymáron egy nyilvános klubot az itt, illetve a közelben élő bridzskedvelő játékosok számára. A szervezés a kezdeti időben sok időt vett igénybe, de örömmel csináltam. Egy-egy játékra meghívtam a budapesti klubokból a vezetőket, valamint kimagasló teljesítményt nyújtó versenyjátékosokat, ezzel is népszerűsítve klubunkat. A tapasztalt játékosoktól sokat tanultunk. A klubban megfordultak a leghíresebb, legelismertebb bridzsjátékosok, akikkel mind a mai napig tartom a kapcsolatot.

Kik voltak a klub első játékosai, és hogyan alakult a tagság?

Az első 8 játékos a baráti körömből adódott. A klub megszervezéséhez, működtetéséhez a tapasztalatszerzés céljából ellátogattam a már jól működő budapesti klubokba, mindenütt örömmel fogadtak, és szívesen adtak tanácsot. Ezek alapján alakítottam ki a saját elképzelésemet.
Következő feladat volt megfelelő helyet találni a klub számára. Az Apáczai Csere János Művelődési Ház igazgatója, Varga Zsolt úr örömmel fogadta az elképzelést, és befogadta a klubot. Én felvállaltam a szervezést, a játék levezetését, a szükséges felszerelés beszerzését, önkéntes, ingyenes feladatként. Igazgató úr pedig felajánlotta, hogy térítésmentesen használhatjuk erre a célra a tantermet.

Szoktak esetleg komolyabb megmérettetéseken, országos versenyeken is részt venni?

Ma már a klub tagjai részt vesznek a Magyar Bridzsszövetség versenyein. Most éppen a csapatverseny III. osztályában játszunk, korábban a páros versenyen indultunk. Évente megrendezik a klubok közötti országos szimultán versenyt. Ennek érdekessége és vonzereje, hogy minden benevezett klub a saját klubjában játssza le ugyanazokat a leosztásokat, majd az eredményeket központilag összehasonlítják, és nem vallottunk szégyent. Részt vettünk már a klubok közötti csapatversenyen is.
2010 óta minden évben megrendezek május utolsó szombatján egy kétfordulós, egész napos országos páros versenyt Solymáron, ahol minden kategóriában indulnak játékosok. Amatőr és verseny-játékosok egyaránt. Szinte minden évben eljön Szilágyi László szupernagymester és még sokan mások. Klubtagjaink együtt játszhatnak és tanulhatnak a bridzs nagy mestereitől.

Önnek hogyan került az életébe a bridzs?

A Bridzsakadémián kezdtem el ismerkedni a bridzsel, előtte nem játszottam. Családunkban a kártyajáték nem volt hagyomány. Az alapoknál kezdtem el a tanulást. Szerencsém volt az első oktatóimmal: Szegedi Balázs és Magyar Ádám mesterek megszerettették velem a játékot. Standard american, versenybridzset tanultunk.

Miért tartja fontosnak a klub működését?

A bridzs remek lehetőség az agyműködés fiatalon tartására, az Alzheimer kór megelőzésére. Lehetőséget ad egy kellemes este eltöltésére, baráti társaságban. Szívesen fogadunk új játékosokat is, életkortól függetlenül.

Klubnap: kedd 17:00 – 21:00 óra
Játékforma: verseny bridzs
Helyszín: Apáczai Csere János Művelődési Ház
Asztalok száma: 3 – 8
Klubvezető: Dr Pongó Éva
Nevezés: ingyenes
e-mail cím: pongoeva@gmail.com
tel: +36 30 611 56 03
http://www.solymari-bridzsklub.hu/

solymáronline