Helyzetjelentés a Terstyánszky utcáról

1720

Szeptemberben új aszfaltburkolatot kapott a településen áthaladó egyik főút: a teljes Terstyánszky utca burkolatát kicserélték a temetőtől a település határáig. A beruházást a Magyar Közút Pest megyei Igazgatóságának Szentendrei Üzemmérnöksége végezte.

A felső aszfaltréteg lemarása után 5-6 cm új aszfaltréteget terítettek, majd újrafestették az útburkolati jeleket. A marás az eredeti szegélykövekig történt, a padkát murvával terítették.

tersanyszky_utca_1.jpg

Az útrekonstrukció időzítése annyiban nem volt a legszerencsésebb, hogy a munkálatok kezdete egybeesett az iskolakezdéssel, és a búcsú idején is nehezen volt járható a főút. De az útjavításnak legfőbb ideje volt.

Szente Kálmán polgármestert arról kérdeztük, mit tehet az önkormányzat a főútjain, és milyen terveik vannak a Terstyánszky utcával kapcsolatban?

A települési főutak “faltól-falig” az állam tulajdonai. Ezeken az utakon (Vasút utca, Tersztyánszky utca , Mátyás király utca, Rózsika utca és a Bécsi út) a pályatest és a padka (1-1 méter) kezelése a Magyar Közút feladata – mondta el a polgármester.
Jelenleg a Tersztyánszky utcának engedélyeztetés alatt van egy fejlesztése: a lámpás csomópont a PEMŰ-nél és egy lekanyarodó sáv építése az Ifjúság utca felé. Ezeket a beruházásokat teljes egészében községünk fogja fizetni. Hosszútávon szeretnénk megoldani a lakótelep előtti parkolórész helyzetét, de itt meg kell várnunk a majdani Lidl Áruház (volt Kemipur) új behajtósávjának megépítését.

A vízelvezetés nem jó az utcán, ezt kinek a feladata megoldani?

A fő probléma az, hogy az utca északi oldalán a telektulajdonosok – engedély nélkül – feltöltötték az árkokat, így a víz nem tudja elhagyni az utat, és az aszfalt szélén folyik le. A vízelvezetést elvben annak kell megoldania, akinek a tulajdonáról a víz lefolyik, tehát a Közútnak, de sajnos ez ügyben egyelőre nem kaptunk biztató híreket.

tersanyszky_utca_3.jpg

SÁ – solymáronline