Emlékezés a hősökre – ünnepség és hangverseny a templomban

1319
Fotó: Palkovics Rika

Solymáron október 20-án emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire a templomban. A helyszín idén eltért a megszokottól, de kétségtelen, hogy az ünnepi beszédet követő zeneműnek méltó környezetet és hangzást biztosítottak a templom falai.

Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Lógó Tibor, a Corvinus Vegyeskar karnagya köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntő beszédét egy idézettel kezdte, Márai Sándor: Mennyből az angyal című verséből, majd átadta a szót Kővári András képviselőnek, aki beszéde kezdetén azt emelte ki, hogy mit köszönhet Magyarország az ’56-os eseményeknek:

Lógó Tibor.jpg
Fotó:Palkovics Rika

“Az 1956-os forradalomnak köszönhetjük, hogy Magyarországra pozitívan tekint a világ. Annak idején a belső ellenségeket, az ÁVÓ-sokat sikerült legyőznünk, de a hatalmas szovjet túlerő ellen ez már lehetetlen volt. A szabadságharcosok hősiessége máig tartó megbecsülést szerzett a magyar népnek.”

requiem1.jpg
Fotó:Palkovics Rika

Kővári András beszélt továbbá az 1956-os események későbbi hatásairól, azokról a magyarokról, akik a szabadságharc után elhagyták az országot, és azokról is, akik itt maradtak. Hozzátette, hogy egy nemzeti ünnep nem attól lesz ünnep, hogy azt hatóságilag elrendelik, hanem attól, ahogy a szívekben él.

Kővári András.jpg
Fotó:Palkovics Rika

“Nemzeti ünnep csak az lehet, amit az emberek a szívükbe fogadnak, mely része a nemzet emlékezetének, melynek eseményei immár örökké belevésődtek a lelkünkbe, az agyunkba. Az 1956-os forradalom és szabadságharc olyan egységet kovácsolt az emberekből, hogy azon a 13 szent napon népből nemzetté lettünk.”

Az ünnepi gondolatokat koncert követte. Gabriel Fauré Requiem-jét a Solymári Corvinus Vegyeskar, a Budai Kapisztrán Kórus, a Törökbálinti Kamarakórus, a Budapesti Strauss Zenekar Kamaraegyüttes adta elő, szólót énekelt Mondok Yvette és Káli Kiss András, orgonán közreműködött Nagy László Adrián. Vezényelt Deák András. A halál altatódalának is nevezett 7 tételből álló kórusmű a neve ellenére hittel és reménnyel teli, ez pedig az ’56-os hősök sajátja is volt, így a darab méltó tisztelgés előttük.

Mondok Yvette.jpg
Fotó:Palkovics Rika
Káli Kiss András.jpg
Fotó:Palkovics Rika
requiem3.jpg
Fotó:Palkovics Rika

Az ünnepség teljes felvételét megtekinthetik a PilisTV jóvoltából.

Palkovics Rika, solymáronline