A fűtésszezonnal járó veszélyek – Mikre vigyázzunk?

922

Ha hidegebbre fordul az idő ősszel, kezdetét veszi a fűtési szezon. Ez az időszak nem veszélytelen, számos szerencsétlen esethez – tetőtűzhöz, kazánrobbanáshoz, -égéshez, füstmérgezéshez – riasztják ilyenkor a tűzoltókat. A baj azonban elkerülhető, ha betartjuk a következő óvintézkedéseket!

A kémény potenciális veszélyforrás, rendszeres tisztíttatása nagyon fontos, hiszen a lerakódott korom begyulladhat vagy eltömítheti a füstcsatornákat. A statisztikák szerint sok esetben a kitakarítatlan kémények okozzák a kéménytüzeket. Ne próbáljuk házilag magunk vagy szakember nélkül javítani a kéményt, gázkészüléket, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret szükséges!

futes.jpg

A kályhák, kandallók elé helyezzünk nem éghető anyagú tálcát, és ellenőrizzük a füstcsövek rögzítettségét, a hősugárzók környezetéből pedig távolítsuk el a gyúlékony éghető anyagokat. Begyújtáshoz soha ne használjunk alacsony lobbanáspontú égésgyorsító folyadékot!
Kisgyermeket üzemelő kályhával, hősugárzó fűtőtesttel ne hagyjunk egyedül a helyiségben!

A szénmonoxid (CO) olyan színtelen, szagtalan, mérgező gáz, mely éghető anyagok (pl. fa, gáz) tökéletlen égése során keletkezhet. Nagyon fontos, hogy a szénmonoxid-érzékelőt a padlótól, ajtótól, ablaktól, CO forrástól legalább 1,5 méterre szereljük fel.

A különféle gépi szellőző berendezések – a konyhai szagelszívók, a fürdőszobai páraelszívók, a kandallók, a klímaberendezések vagy a szárítóberendezések – ma már a mindennapjaink részei. Ha a helyiségből nem jutnak elég levegőhöz, akkor ezeknek a szerkezeteknek a légutánpótlásuk egyetlen forrása a kémény lesz. Amennyiben a legutolsó fűtés óta a lakásban átalakítás történt (homlokzati szigetelés, légtércsökkentéssel járó helyiség leválasztás, nyílászáró csere, elszívó berendezés üzembe helyezése), szakemberrel vizsgáltassuk meg a biztonságos szintű légcsere meglétét.

Összefoglalva: saját magunk, családunk és javaink biztonságának megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék-elvezetőket! A szellőztetésről, a szellőztetőnyílások kiépítéséről se feledkezzünk meg!
Ha már megtörtént a baj – tüzet látunk, észlelünk –, hívjuk a 112 ingyenes központi segélyhívó telefonszámot!

solymáronline
Forrás: Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatója