Egy hajóban, egy irányban – közösen a német nemzetiségi hagyományok ápolásáért és bemutatásáért

2691
Fotó: Palkovics Rika
Illésné Kobolák Judit.jpg
Fotó: Palkovics Rika

Ezzel a hasonlattal jellemezte Illésné Kobolák Judit az idén 20 éves születésnapját ünneplő Herbstrosen Tánccsoport legfőbb célkitűzését a művelődési házban megrendezett jubileumi műsor kezdetén október 7-én, vasárnap délután. A csupa solymári házaspárból álló tánccsoport ünnepi délutánján zsúfolásig megtelt színházterem, az érdeklődőket a Schaumarer Musikanten zenéje fogadta, majd egy rövid, fényképes vetítés következett az elmúlt 20 évről.

schaumarer musikanten.jpg
Fotó: Palkovics Rika
gyertyatánc.jpg
Fotó: Palkovics Rika
Herbstrosen10.jpg
Fotó: Palkovics Rika

A Herbstrosen Tánccsoport hat házaspárral alakult 1998-ban, majd az évek során egyre többen csatlakoztak hozzájuk, jelenleg 25-en vannak. A táncegyüttes koreográfusa hosszú éveken át Manninger Mikós volt, az utóbbi pár évben pedig – Manninger Miklós halála után – Illés Gergely (Manninger Miklós egykori tanítványa) tanítja be a táncokat. A csoport vezetője 2002-ig Taller Istvánné Magda volt, majd Marlok Róbertné Ági vette át ezt a feladatot, és végzi a mai napig.

Marlok Róbert és Marlok Róbertné.jpg
Fotó: Palkovics Rika
Illés Gergely.jpg
Illyés Gergely, koreográfus, Fotó: Palkovics Rika

Céljuk a német nemzetiségi táncok bemutatása és megőrzése. Lelkes résztvevői a községi rendezvényeknek, a búcsúnak, a szüretnek, a májusfaállításnak, és tőlük szokatlan produkciókkal vesznek részt a farsangtemetéseken évről évre. Rendszeres és sikeres résztvevői az Európai Néptáncfesztiválnak 2008 óta. Emellett számos országba kapnak meghívást: 15 országban, 192 helyszínen 337 fellépésük volt a 20 év alatt. A belföldi meghívásoknak is örömmel tesznek eleget.

Herbstrosen8.jpg
Fotó: Palkovics Rika
Herbstrosen7.jpg
Fotó: Palkovics Rika

Azonban ők nemcsak egy tánccsoport, hanem egy baráti közösség is. A fellépéseken túl is rengeteg időt töltenek együtt, utazással, kerti főzésekkel, kirándulással vagy társasjáték-partikkal. A kerek születésnapot ünneplő csoporttársnak mindig különleges műsorral készülnek. A 20. évfordulót pedig mi mással is ünnepelhették volna, mint sok-sok tánccal?!

Herbstrosen6.jpg
Fotó: Palkovics Rika
Herbstrosen4.jpg
Fotó: Palkovics Rika
Herbstrosen5.jpg
Fotó: Palkovics Rika

A műsor első része a Herbstrosen táncával kezdődött, Manninger Miklós koreográfiájában három táncot adtak elő: Soroksári induló, Oberkrainer, Regiments polka. Kísért a Schaumarer Musikanten.

Herbstrosen1.jpg
Fotó: Palkovics Rika

Ezután a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Tánccsoport tánccal és ajándékkal köszöntötte a jubilálókat, majd az első részt a gyertyás tánc zárta, mellyel az elhunyt tagokra emlékezett a Herbstrosen Tánccsoport: Manninger Miklósra, Taller Istvánra, Strack Ferencre és Kiss Lászlóra.

Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Táncegyüttes.jpg
Fotó: Palkovics Rika

A szünetet követően Babicsek Bernát harmonikajátéka színesítette a műsort, majd ismét a Herbstrosen következett: a Cserke keringő, a Trink, trink, a Wenn die zwei sich Lieben, a Zeppedli, a Jägerburger Marsch, a Landler, a Dorffest és a Motor koreográfiákkal.

Babicsek Bernát.jpg
Fotó: Palkovics Rika

Az ünnepség záróakkordjaként a születésnapi köszöntések következtek. Az önkormányzat nevében Szentkláray Ferenc alpolgármester, a nemzetiségi önkormányzat nevében pedig Marlokné Cservenyi Magdolna elnök köszöntötte az ünnepelteket, majd a hagyományőrző csoportok képviselői gratuláltak.

Szentkláray ferenc.jpg
Fotó: Palkovics Rika

Palkovics Rika, solymáronline