Junior vb-bronzérmet nyertek a solymári Gyapjas fivérek – INTERJÚ

1600

Nagy sikert ért el a 470-es olimpiai hajóosztályban versenyző solymári testvérpár, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor: bronzérmet nyertek az olaszországi Bracciano-tavon megrendezett junior világbajnokságon augusztusban. Ennek kapcsán kérdeztük Zsombort a versenyről, a terveikről.

Hogy érzitek magatokat egy ilyen sikerekkel teli nyár után? Elégedettek vagytok a teljesítményetekkel?

Természetesen elégedettek vagyunk, de ami még fontosabb az az hogy, mind a támogatóink mind az edzőink is azok. Ha kicsit távolabbról nézzük a vitorlás karrierünket, tisztán látszik hogy sokat fejlődtünk az utolsó egy évben.

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a vasárnapi éremfutam versenyzésre alkalmas szél hiányában elmaradt, így a szombat estére kialakult sorrend lett a végeredmény. A Gyapjas fivérek – akik az olimpiai hajóosztályban eséllyel pályáznak olimpiai kvótára – a verseny során folyamatosan javultak, a selejtezők közepétől a nyolcadik, majd a hatodik helyen álltak. A – végül elmaradt – éremfutamra már harmadikként készültek, így került a verseny végén bronzérem a nyakukba.

Nem ez az első komoly sikere idén a solymári testvérpárnak: májusban a felnőttek között az Európa-bajnokságon a 14. helyen végeztek, a július eleji korosztályos Eb-n ezüstérmet szereztek, az augusztus eleji aarhusi olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon pedig tizenegyedikek lettek, csupán három hellyel lemaradva a kvótaszerzésről. Kiváló teljesítményükkel a világbajnokságon is jelezték, hogy továbbra is számolni kell velük a junior, sőt, a felnőtt vitorlázók között, és jó eséllyel indulnak harcba az olimpiai kvótáért.

gyapjas_CSertaGabor58003.jpg

Milyen versenyre, megmérettetésre készültök a következő hónapokban?
A következő hetekben lesz a Magyar Bajnokság, amit követni fognak nemzetközi edzőtáborok, ahol az új felszerelések tesztelésén lesz a hangsúly. Idén még egy nagy európai verseny lesz decemberben Spanyolországban, ami benne van a programunkban, és egy jó felkészítő verseny lesz a januári Miami Világkupára.

gyapjas_foto_csertagabor.jpg

Mivel telik egy vitorlázó életében az ősz, a tél?
Ilyenkor három fontos dolga van egy olyan versenyzőnek, aki nem akarja a következő évet gyengén kezdeni. Az első és legfontosabb dolog, hogy ne hagyjon túl sok időt vitorlázás nélkül, mert akkor bizony elmennek a megszokott mozdulatok, és a gyors döntéshozatal a szoros szituációkban.

A második dolog a fejlesztés. Ki kell próbálni új dolgokat, hogy még felkészültebben lehessen majd nekivágni a fontos versenyeknek.

A harmadik, szintén nagyon fontos pont a felkészülésben, a lehető legoptimálisabb fizikumot elérni. Ezen kívül mind a kettőnknek nagyon fontos a továbbtanulás, így azt is folytatjuk az edzői tagozatokon.

PA/MTI

Fotó: Cserta Gábor