Szarvasbőgés? Vezetett túrákra hív a Pilisi Parkerdő

1535
Fotó: parkerdo.hu

A környékbeli erdőkben a szeptember a szarvasbőgés fő időszaka. A következő hetekben (szeptember 20-ától) a főváros környékén több erdészetnél is elindulnak az immár hagyományos vezetett túrák, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai erdő életével és a hazai erdők királyának számító gímszarvasok nászával.

A szarvasbőgés az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben észrevehetik a vadon élő állatok jelenlétét. Az erdő lakói egész évben szinte észrevétlenül bújnak meg a sűrű, vagy nehezen megközelíthető részeken, szeptemberben viszont a gímszarvas bikák – a rejtőzködéssel mit sem törődve – hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket.

E különleges természeti jelenség megfigyelésére indít már évek óta nagy sikerű szakvezetéseket a Pilisi Parkerdő és a Budakeszi Vadaspark. A túrasorozat idén is folytatódik. A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. A helyszíneket és időpontokat a Pilisi Parkerdő honlapján találják.

PA/parkerdo.hu