Hagyomány, nosztalgia, latin ritmusok, soul és rock ‘n roll modern köntösben –villanások a Solymári Búcsú második napjáról – FOTÓK

1224
fotó: Kántor Zoltán

Sokan gyűltek össze szombat délután a művelődési ház udvarán, hiszen ilyenkor hagyományosan a solymári tánccsoportok nyitják a színpadi programokat. És hát van olyan solymári, akinek nem táncol rokona vagy ismerőse a Reményi Margit Táncegyüttesben, a Herbstrosen tagjai között vagy a Magyar Örökség-díjas Cédrusban?
A hagyományőrző tánccsoportok ezúttal is kitettek magukért, műsoruk stílusosan a Táncolj, Solymár! címet kapta. Láthattunk a polkától kezdve az úgynevezett felkérős táncon át egészen a rábaközi táncokig változatos koreográfiákat, jól és kevésbé ismert dallamokra egyaránt.

fotó: Sólyom Ági
fotó: Sólyom Ági
fotó: Sólyom Ági
fotó: Sólyom Ági

A következő koncert fellépője is erősen kötődik Solymárhoz. A népszerű énekes-színésznő, Szulák Andrea már visszatérő fellépője a búcsúnak. De őt nemcsak ilyenkor láthatjuk, hiszen itt él Solymáron, összefuthatunk vele a boltban vagy a zöldségesnél. Koncertje ennek megfelelően egészen bensőségesre sikerült, az énekesnő egy szál zongorakísérettel – Elek Norbert játékával – adta elő a jól ismert dallamokat, többek között a C’est la vie-t, az Ott állsz az út végén-t, a Boldogság, gyere haza című slágert vagy a Quimby népszerű Most múlik pontosan című dalát.

fotó: Sólyom Ági
fotó: Sólyom Ági

És még mindig hagyomány, bár ezúttal a tengeren túlról. A brazil karneváli forgatag hangulatát idézte fel a Sambrasil show, pezsgő ritmusokkal, színes ruhákkal. A táncos elemeket capoiera és macolele betétekkel fűszerezték az előadók, és hogy a karnevál-feeling teljes legyen, a közönséget is színpadra hívták, megénekeltették és megtáncoltatták.

fotó: Sólyom Ági
fotó: Sólyom Ági

A latin ritmusok ezzel nem értek véget, csak ezúttal a tánc helyett az ütőhangszerekben öltöttek testet a Drumsters jóvoltából. A csupa ütős hangszeren játszó férfiakból álló csapat lendületes, vidám műsora nagy sikert aratott.

fotó: Sólyom Ági
fotó: Sólyom Ági

Eddig is óriási energiák mozogtak a művelődési ház udvarán, de Suba Attila és Soulfool Band megjelenésével valósággal felrobbant a színpad, köszönhetően az énekesnek, Suba Attilának, aki olyan energiával tolta végig az egyórás koncertet, hogy bőven jutott belőle a közönségnek is. A soul és a gospel műfaját egyéni stílusban megidéző banda a végén még éneklésre is bírta a közönséget, így nem csoda, hogy visszatapsolták őket.

fotó: Kántor Zoltán
fotó: Kántor Zoltán

Az energia pedig nem ártott a közönségnek sem, hiszen a várva várt Ivan&The Parazol késéssel, de annál nagyobb tombolással lépett a színpadra, és rögtön tomboló bulizásra sarkallták a főként fiatalokból álló közönséget. Mondanom sem kell, hogy ennek a zenekarnak is van köze a mi “kis nagyközségünkhöz”, hiszen ahogy énekesük, Vitáris Iván elmondta, van a Völgy utcában egy faház, ahol dalaik egy része született.

fotó: Kántor Zoltán

Hatalmas bulival zárult tehát a szombati nap is a művelődési házban, és hátra van még vasárnap, sőt a hétfő is! A koncertekről a PilisTV felvételt készített, így nemsokára újra felidézhetik a búcsú hangulatát.

Palkovics Mária