A solymári Waldorf iskola tervei alapján épül az Avicenna

4211
Fotó: Barcsik Géza

Gyönyörű épülettel gazdagodik hamarosan Piliscsaba. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Iosephinum kollégiuma mellett épül a Közel-Kelet Kutatóintézet székhelye, Avicenna néven. Az impozáns épület elképzelésének alapjául Makovecz Imre által Solymárra tervezett Waldorf Gimnázium befejezetlen tervei szolgáltak.

Az Avicenna épület tervezője, Turi Attila Ybl-díjas építész az augusztus 15-i alapkőletétel alkalmával Makovecz Imre életművét is méltatta. Kiemelte, hogy Makovecz Imre világszerte nagyra becsült munkásságának és hagyatékának csak a feldolgozása is évtizedes munkát jelent az utódoknak. Halála napján is a Solymárra tervezett Waldorf Gimnázium épületével foglalkozott, ami a most születő épület alapjául szolgált. A közel nulla energiaigényű, passzív épület környezete egy pihenőkerttel is gazdagodik.

Fotó: Barcsik Géza
Fotó: Barcsik Géza

Dr. Maróth Miklós akadémikus, az Avicenna Kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta, hogy az orientalista kutatást szakemberképzéssel és publikációkkal segítő intézmény egyedülálló és hiánypótló a magyar kulturális életben.

Az immár szerkezetkész piliscsabai épület és a Közel-Kelet Kutatóintézetet működtető közhasznú nonprofit társaság nevét Avicennáról, a 980-ban született perzsa polihisztorról kapta.

BG / OHN