Mire hívjuk fel gyermekeink figyelmét, hogy biztonságban kezdődhessen az iskola?

1210
Kép forrása: pixabay.com

Hétfőn, szeptember harmadikán véget ér a nyári szünet, és az iskolákban is becsöngetnek. Nap mint nap gyerekek százai fognak útra kelni reggel és töltik napjaik jó részét szüleik látókörén kívül; tegyünk meg mindent, hogy biztonságban tudhassuk őket! Szülőként fontos dolgunk felhívni gyermekeink figyelmét a közlekedés és a mindennapi élet alapvető biztonsági szabályaira, és ezekben magunknak is jó példával kell elöl járnunk.

Kép forrása: pixabay.com

Íme a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának jótanácsai:

– Iskolába menet, illetve hazafelé a közlekedési szabályokat minden esetben be kell tartani. A gyerekek olyan útvonalon közlekedjenek, melyet ismernek, szüleikkel együtt bejárták, és amely lehetőleg nem elhagyatott, kihalt. Minden esetben részesítsük előnyben a jól kivilágított, ismert és biztonságos útvonalakat.

– Az értékeket (pl.: mobiltelefon, készpénz, stb.) soha ne tartsuk jól látható helyen, hiszen ez szemet szúrhat rossz szándékú embereknek. Ne váljunk saját hanyagságunk miatt könnyű célponttá.

– Minden gyermeknek meg kell tanítani – fejből! – szülei elérhetőségét, telefonszámát, hogy gond esetén azonnal el tudja érni őket. Hívjuk fel figyelmét arra is, hogy amennyiben később indul haza az iskolából, vagy programot szervez magának, értesítse szüleit, hiszen ők időre várják haza.

– Tilos idegen ember autójába beszállni, idegennel lehetőleg szóba se álljon a gyermek.

– Az erőszak soha nem old meg semmilyen problémát, vitát. Játékból, viccből vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert tettleg, szavakkal vagy az interneten keresztül bántani, sértegetni, megalázni, nevetségessé tenni. Ezeknek súlyos következményei is lehetnek.

– Az interneten nem minden az, aminek látszik. Figyelmeztessük gyermekeinket, hogy óvatosan használják a közösségi oldalakat. Semmiképp ne tegye nyilvánossá címét, telefonszámát, egyéb személyes adatát, mert ezzel visszaélhetnek, akár zaklathatnak.

Solymáron Ladó György körzeti megbízott személyében iskolarendőre is van az általános iskoláknak. Mentsük el telefonszámát (06 70 6055 369 vagy 06 20 489 6704) gyermekünk telefonjában, és hívjuk fel figyelmét arra, hogy probléma, gond esetén bátran forduljon hozzá.

PA – solymáronline