Mitől van a sok vízhiány?

1811
Fotó: pixabay.com

Az elmúlt időszakban feltűnően sűrűn kellett hírt adnunk vízhiányról Solymár területén. Utánajártunk, mi okozza ezeket.

Fotó: pxhere.com

Vízkorlátozásra és vízhiányra most már minden nyáron be kell rendezkedniük a lakosoknak – ezt a DMRV ügyfélszolgálatától tudtuk meg. A térségben olyan nagy mértékű a vízfogyasztás, amit már nem tud kiszolgálni a rendszer. Emiatt ezen a nyáron vízkorlátozás lépett érvénybe, cikkünk megjelenésekor is tilos Solymár területén a locsolás, medencetöltés, kocsimosás. (Lásd korábbi cikkünkben)

Ez az egyik probléma, ami hozza magával a másikat is: nem hivatalos tájékoztatás szerint elöregedtek a 40-50 éves, úgynevezett “eternit”, azbeszt cement csövek. A vízhiány miatt nyomásingadozás volt a rendszerben, amit ezek a csövek nehezen bírnak, ezért van a sok csőtörés.

“A szolgáltatónak úgynevezett gördülő fejlesztési terv keretében folyamatosan cserélnie kell a csöveket” – mondta el kérdésünkre Beregszászi Márk, Solymár jegyzője. “Erre legközelebb reményeink szerint a Munkás utcában kerül sor” – tett hozzá, de hogy mikor, azt egyelőre nem tudjuk.

Hogy milyen megoldást várhatunk a problémákra, és mikor, arra vonatkozóan elküldtük kérdéseinket a DMRV-nek, 15 napon belül ígértek hivatalos választ. Addig is kértük, hogy csőtörések, illetve várható vízhiány esetén a SolymárOnline-t is értesítsék, hogy legalább tájékoztatni tudjuk a lakosságot, egyébként mi is csak kullogunk az események után. Erre eddig nem kaptunk biztos ígéretet.

Sólyom Ági, Makara Éva – solymáronline