Schwäbische Wochentage- Sváb hétköznapok Német nyelvű hagyományőrző tábor

1719
Fotó: M.Cservenyi Magdolna

Immár hatodik alkalommal rendezett Nemzetiségi Önkormányzatunk német nyelvű hagyományőrző tábort az általános iskola tanulóinak 2018. június 25. és 30. között.

A tábor célja a sváb hétköznapokhoz kapcsolódó tevékenységek megismertetése, a korábbi vidéki gazdálkodó életmód, életszemlélet megtapasztalása gyermekszemmel. E témakörön belül a kis táborozók virágot ültettek, kecskefarmot, lovas tanyát látogattak, kertet műveltek, gazoltak, udvart söpörtek! Fűszersót is készítettek, és megtanulták a varrás rejtelmeit. Mindehhez szépséges kézműves foglalkozások is párosultak szakemberek segítségével: csuhéfonás, kosárfonás, bőrözés, gipszfestés, kulcstartókészítés.

Fotó: M.Cservenyi Magdolna
Fotó: M.Cservenyi Magdolna

A tábor nyelve német volt, és a kitűnő pedagógusok, valamint a közösségi szolgálatot teljesítő gimnazisták irányításával minden kis táborozónak sikerült a német nyelvű munkafüzetben megfogalmazott feladatokat megoldani. A program a solymári hagyományok ápolásáról sem feledkezett meg, szinte minden nap énekkel, tánccal indult. Megtanultuk a magyarországi németek himnuszát, a solymári himnuszként emlegetett „Mein schönes Schaumar” dalt, valamint solymári nyelvjárásban is sikerült három éneket megismerni.

Fotó: M.Cservenyi Magdolna
Fotó: M.Cservenyi Magdolna
Fotó: M.Cservenyi Magdolna

Kedden a szentendrei Skanzenben múzeumpedagógusok segítségével a táborozók megismerkedhettek a fazekasság és a szövés-fonás történetével, készíthettek kis tálkát és karkötőt. A „Házról házra“ program keretében tájékoztatást kaptak arról, hogy az épített és a tárgyi környezet, a házak és kertek mi mindent mesélnek az ott lakókról.
Pénteken Ráckevére látogattunk, ahol a helytörténeti múzeumban egy kitűnő vezetés keretében tájékoztatást kaptak egy háromnemzetiségű kisváros történelméről (magyarok, szerbek, svábok), majd hazánkban az egyetlen működő vízimalmot szemlélhették meg munka közben. A nap megkoronázásként kipróbálhatták a vízi park csúszdacsodáit.

Fotó: M.Cservenyi Magdolna
Fotó: M.Cservenyi Magdolna

A tábor idejére választott sváb családok rendkívül szorgalmasan dolgoztak, így a tábori bazár minden ajándéka gazdára lelt. Az eseményekkel dúsan megrakott napok gyorsan teltek, és elérkezett a 66 kis táborozó részére a szombat, a zárás napja. A délelőtti játszás után nagy étvággyal fogyasztották ebédjüket, majd minden kincsüket elrakodva, kíváncsian hallgatták a német nyelvű „Bőrönd Színház” előadását, amely a Béka király meséjét elevenítette fel modern köntösben.

Fotó: M.Cservenyi Magdolna

És végül, de nem utolsó sorban köszönetünket szeretnénk tolmácsolni mindazoknak, akik segítségével sikerült a tábort élvezetessé, érdekessé, hasznossá varázsolni:
Elsősorban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Igazgatóságának a megnyert támogatásért ( NEMZ-TAB-EPER-18-0139), az Általános Iskolának a helyszín biztosításáért, a táborban dolgozó pedagógusoknak a színvonalas munkájukért és a kis segítőknek és gimnazistáknak a részünkről nagyra értékelt segítségükért.
Reméljük jövőre újra sikerül, ilyen jó gyerekekkel (!), egy hasonló, kellemes és hasznos, sváb hagyományokat őrző tábort átélni.

M. Cservenyi M.