Nyári tábor, közösség, természetszeretet – beszélgetés a solymári cserkészekkel

3645
Fotó: facebook.com/solymarcscs

A solymári cserkészek évek, évtizedek óta aktív szereplői a helyi közéletnek, sok rendezvényen találkozhatunk velük. De vajon hogyan telik náluk a nyár? Mióta működik a solymári cserkészcsapat, most hány tagot számlálnak? Miért vonzó sok gyerek, fiatal számára a cserkészet, hogyan építik nagyszerű közösségeiket? Kérdéseinkre – csapattársai segítségével, az ő gondolataikat is összegezve – Ugron Adél őrsvezető válaszolt.

Úgy tudjuk, nemrég tértetek vissza nyári táborotokból. Mesélnétek, hogy hol, kikkel, miért voltatok, mit csináltatok?

Idén Barát-kúton, Esztergomban táboroztunk, és azért is volt nagyon különleges, mert elkísért minket a Pilisi Cserkészkörzet többi csapata is. Körülbelül 250-300 cserkész táborozott együtt 10 napon keresztül. A nyári tábor minden évben a legjobban várt program, amire a vezetők is heteken át lelkesen készülnek, hogy minden gyerek jól érezze magát és megtalálja a neki kedves programokat. Minden programba igyekszünk belevinni a cserkészmentalitást, hogy közelebb kerüljünk a környezethez és megtapasztaljuk az együttélést a természettel. Reggeli imával és zászlófelvonással indítjuk a napot, majd építjük a tábort, métázunk, kézműveskedünk, kirándulunk, számháborúzunk forgószínpadozunk vagy elmegyünk a strandra. A nap végén természetesen soha nem maradhat el tábortűz, ahova az őrsök mindig nagyon színvonalas és vicces előadásokkal készülnek. Idén a legtöbb program különösen izgalmasra sikerült, hiszen 200 cserkész játszhatott, dolgozhatott együtt.

A legtöbb program törekszik arra, hogy kilépjünk a megszokott helyzetünkből. Idén egyik este az őrsöknek bivakot kellett építenie és kint aludni az erdőben vezető nélkül. Mondani sem kell, amennyire tartottak tőle eleinte, annyira élvezték az egész éjszakát és az önállóságot.

Hány éve szerveztek nyári tábort? Mi a legjobb része a nyári táborozásnak?

Mióta megalakult a Solymári Cserkészcsapat, minden év nyarán szervezünk tábort, az év megkoronázásaként. A legjobb része, hogy a zuhanyzótól kezdve az asztalon és padon át egészen a táborkapuig mindent mi építünk meg, ezzel is érzékeltetve, mennyire fontos, hogy együtt éljünk a természettel és az mekkora szolgálatot tud nekünk nyújtani.

Fotó: facebook.com/solymarcscs

Kicsit vissza a kezdetekhez… Mikor és hogy alakult meg a solymári cserkészcsapat?

A kommunizmus alatt országszerte betiltották a cserkészetet, így mikor 1989-ben újjáalakult a Magyar Cserkészszövetség, sok, korábban már működő és még több új csapat is alakult Magyarországon. Solymáron Ugron András indította útjára a mai napig működő cserkészcsapatot, majd szépen sorjában a környékünkön is egyre több csapat csatlakozott a munkához.

Mik voltak a legfontosabb mérföldkövek eddig a csapat életében?

Egy cserkészcsapat életében rengeteg mérföldkő található, ahogy fejlődik és bővül a csapat. Minden egyes új őrssel újabb és újabb mérföldkövekhez érkezünk, mert ez azt jelenti, van igény arra, amit csinálunk és szeretik is. A cserkészéletben – egyénre lebontva – minden olyan program, ahol valami újat és hasznosat tanul, mérföldkőnek számít. A fogadalomtétel, amikor megkapják a zöld cserkésznyakkendőt, mindig nagyon ünnepélyes, régóta várt esemény. Nem feledkezhetünk meg a cserkészek nyári táborban nyújtott teljesítményéről, sem pedig a próbákon való helytállásukról sem.

Fotó: facebook.com/solymarcscs

Hány tagot és őrsöt számlál ma a csapat?

Jelenleg csapatunk 40-50 aktív fővel tud számolni, amit 5 lány és 4 fiú őrs, illetve a roverek (idősebb cserkészek) tesznek ki.

Van “felvétel”? Kiket vártok soraitokba? Kik azok, akiknek szerintetek leginkább való a cserkészélet?

A tapasztalatok alapján 2 évente tartunk toborzást, ahova általában 3-4-5-6. osztályos tanulókat várunk. Hatalmas lelkesedéssel várjuk azokat, akik vágynak a jó közösségre, kalandra, új barátokra, akik szeretik a természetet, és szeretnek közösségben játszva tanulni, dolgozni, fejlődni.

Milyen fix programjaitok vannak egy év során?

Hetente vannak őrsi gyűlések, havonta cserkészmise és igyekszünk évszakonként egy-egy kirándulást, portyát beiktatni. Idén februárban 3 napot töltöttünk Pécsett, a gyönyörű hóval borított Mecsekben. A pomázi cserkészcsapat minden évben szervez teljesítménytúrát, amit a mi csapatunk is többször teljesített már. Szilveszterkor mindig tartunk a Pilisi körzet csapataival egy közös sütögetést, illetve tavasszal van a Pilisi Cserkész Találkozó, amit mindenki nagyon szokott várni. Emellett természetesen közösen ünneplünk karácsonykor, farsangolunk és segítve részt veszünk a solymári ünnepeken, programokon.

Milyen programokon találkozhatnak veletek a solymáriak, ahol ti is részt vesztek?

Szerencsére Solymáron rengeteg alkalom adódik különböző ünnepekre, játékos programokra. Részt veszünk az egyházi családi napok izgalmassá tételében, a betlehemes játék megszervezésében, a Traktortalálkozó lebonyolításában, főztünk már a majálison és a gospelfesztiválon résztvevőknek, és rendszeresen ott vagyunk a hősök napján, a kitelepítési megemlékezésen, miséken is.

Fotó: facebook.com/solymarcscs

Mi a legjobb dolog, amit cserkészként megéltetek, megtapasztaltatok?

Álljon itt pár vélemény a csapat tagjaitól:

„Hogy új embereket ismertünk meg, kilépve megszokott környezetünkből. Nekem a fogadalomtétel volt nagyon emlékezetes.”

„Amikor kint aludtunk őrsileg az erdőben teljesen egyedül, sátor nélkül.”

„A közösség és a táborok. Olyan tudásra tehetünk szert, amit máshol nem tanulhatunk meg.”

„Én úgy gondolom, a legjobb dolog az összetartás. Legyen szó egészségügyi vagy időjárási problémáról, mindig együtt vészeljük át és közösen oldjuk meg.”

Köszönjük az interjút! További jó pihenést kívánunk a nyárra és élményekben gazdag következő esztendőt a solymári cserkészeknek!

PA