Nyári szüneten a Solymári Férfikórus

3048
Fotó: Bonivárt Attila

Az 1969. január 30-án alakult solymári férfikórus hamarosan fennállásának 50. évfordulóját ünnepelheti. A Hazafias Népfront égisze alatt alakulhatott meg a közösségformáló együtt éneklést szerető iparosok körében Pappert Ádám elnökletével a férfikórus. Napjainkban a kóruselnöki tisztet Wenczel Mihály tölti be. Vele és Elisch Richárddal a kórus tagjával beszélgettünk a közelmúlt történéseiről.

Fotó: Barcsik Géza

Elmondták, hogy igyekeznek minden megkeresésnek megfelelni és minnél több fellépést elvállalni. Sokszínű repertoárjuk lehetőséget ad egyházi, nemzetiségi és szórakoztató műsorok előadására is. Az utóbbi könnyedebb stílusban a februári farsangtemetésen szerepeltek nagy sikerrel. Április 1-én a Virágvasárnapi Passiót a solymári Szokolay Bálint Nőikarral közösen adták elő a katolikus templomban.

Fotó: Hegedűs András

Májusban jelenlegi karnagyuk, Fábián Attila szülőfalujában töltöttek el két napot. A közösségerősítő együttlét természetesen fellépéseket is jelentett az Etei Bornapok keretén belül. A Komárom-Esztergom megyei Ete község nagy szeretettel látta vendégül a 21 tagú kórust és karnagyukat. A nyári szünet előtt a Hősök Napi ünnepségen vettek részt, majd júniusban az Ipartestület meghívására a sördélutánon sváb dalcsokorral, vidám bordalokkal búcsúztak el a közönségtől.

Fotó: Drávai Attila

A jövőbeni tervekről kérdezve két eseményt emeltek ki a kórustagok. Októberben meghívást és fellépési lehetőséget kaptak az angyalföldi Láng Acélhang Kórus alakulásának 150. évfordulójára rendezendő ünnepélyre. A budapesti kórus karnagya Gerenday Ágnes, akinek édesapja Gerenday Endre meghatározó karnagya volt a solymári férfikórusnak is.
A másik jubileum 2019. elejére esik, de a felkészülést már a jövő héten elkezdik a kórustagok. Január 30-án lesz 50 éves a férfikórus. Az előkészületekről és a méltó ünneplésről a solymaronline is be fog számolni olvasóinak.

Barcsik Géza