Tegyük el a nyári napsütést télre!

1117
Fotó: kormanyhivatal.hu

A nap melege érték. A napsütés energia. Tudta Ön, hogy ha a Földre érkező napsugarak teljes egészét felhasználhatnánk valamilyen módon, akkor egy óra alatti napsütésből a Föld egy egész évi áramellátását biztosíthatnánk?

A napenergia lakossági célú felhasználása hazánkban is terjedőben van. Érdemes komolyan elgondolkodni azon, hogy megérné-e valamilyen rendszert otthon, saját célra is kiépíteni, hiszen napelem vagy napkollektor telepítésére – mint megújuló energiaforrás felhasználására – kamatmentes állami hitel igényelhető magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek részére.

De tisztázzuk először a fogalmakat: mi az a napelem, mi az a napkollektor?

Fotó: kormanyhivatal.hu

A napelem villamosáramot termel. A jellemzően háztetőn elhelyezett napelem panelek a Nap sugárzási energiáját felhasználva egyenáramot termelnek. Mivel az áram ebben a formában még nem alkalmas lakossági felhasználásra, egy beépített inverter berendezés megfelelő minőségű villamos energiává (230 V, 50 Hz váltakozó feszültséggé) alakítja át. Ezt már felhasználhatjuk közvetlenül a háztartásban, vagy ha többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk, visszatápláljuk a hálózatba, aminek mennyiségét az oda-vissza mérő szaldó mérőóra méri. Így még az is elképzelhető, hogy bár a napsütés nélküli időszakokban mi is a hálózatról vesszük az áramot, éves szinten villanyszámlánk akár nulla forint is lehet.

Napelem panelekből többféle technológia létezik, a számunkra legmegfelelőbb kiválasztása függ a panel leendő elhelyezésétől, a dőlésszögtől, a ráfordítható összeg nagyságától és egyéb tényezőktől. A napelemeket elsősorban a ház tetejére érdemes telepíteni, hiszen annak dőlése megfelelő arra, hogy a napelem panelek ideálisan termeljenek. A legjobb, a déli fekvésű, 45 fokos dőlésszögű tető, de D-Ny és D-K is megfelelő. Sőt, a teljesen keleti vagy nyugati tájolás mellett is elérhetjük a nulla forintos villanyszámlát, ha megfelelően van telepítve a napelem rendszer és a napsütéses órák száma is magas.

Fotó: kormanyhivatal.hu

A napelemes rendszer előnyei:
• A beruházásra állami támogatás igényelhető
• Háza értéke nő, könnyebben eladhatóvá válik
• Fenntartható, megújuló, környezetbarát energiaforrás
• Nincs károsanyag-kibocsátás, környezetét nem szennyezi
• A tetőtér hőmérséklete 3-5 C°-kal csökkenhet

A napelemmel szemben a napkollektor nem elektromos áramot, hanem meleg vizet termel, ami használati meleg vízként vagy fűtésrásegítésre használható. A napkollektor egy olyan hőcsapda, amelybe bejut a napfény, benne elnyelődik, miközben felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot vagy légnemű anyagot. A napsugárzás által a napkollektorban felmelegedett folyadékot egy szivattyú keringteti, így elszállítva a hőt a napkollektorból egy hőcserélőhöz. A hőcserélő egy tartályban van, ahol a folyadék átadja hőjét a tartály vizének, ami ettől felmelegszik.

Napkollektorból is többféle technológia létezik (vákuumcsöves/síkkollektor, ezeken belül is különböző típusok). Egy jól kialakított rendszer nem csak egy család teljes használati melegvíz-igényét tudja fedezni, de nyáron melegítheti a kerti medencét, télen pedig komoly szerepe lehet a fűtésrásegítésben.

Fotó: pixabay.com

Közös ezekben a szolár rendszerekben, hogy mindegyikre igényelhető kamatmentes kölcsön. Ezt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.
További infókért kattintson ide.

PA/Pest Megyei Kormányhivatal