Erősen szubjektív beszámoló

2200
Fotó: Szokolay Bálint Nőikar

Szent Benedek – Szent Márton – Főapátság – bencés szerzetesek – gimnázium – monostor – levendula – Tihanyi Apátság Alapító levele – gyógynövény-kert – Czuczor Gergely – Jáki Sándor Teodóz – Jedlik Ányos – Bazilika – Szent László Herma – boldog Apor Vilmos – Püspökvár – színház – balett (Markó Iván) – Kovács Margit – Vaskakas – keksz – szódavíz – lólengés (!) – motorgyár – Magyarország. Még sorolhatnám tovább, de igen, e szavak hallatán két városnév juthat eszünkbe: Pannonhalma és Győr.
A Szokolay Bálint Nőikar tagjai számára ezekhez 2018. július elejétől újabbak társultak: kórustábor és a vasárnapi szentmisén való éneklés a győri Bazilikában. Ismét felejthetetlen napokat töltöttünk el.

Fotó: Szokolay Bálint Nőikar

Beléphettünk együtt a rekonstruált pannonhalmi Bazilikába az Éden kapuján keresztül, és betekintést nyerhettünk a Paradicsom kertjébe (kerengő). Megcsodáltuk az éppen szemet és orrot is gyönyörködtető híres levendula- és gyógynövénykertet. Megtudhattuk, hogy a páva nemcsak a gőg, hiúság, hanem a megújulás, a halhatatlanság és az örök élet jelképe is, ezért van ábrázolásának helye a pannonhalmi Főapátság Bazilikájának Éden kapuján legfelül.

Fotó: Szokolay Bálint Nőikar

Pannónia Szent Hegye – a qpac, ahogyan diákjai nevezik – és az itt élő szerzetesközösség
minden korban méltóságot és nyugalmat áraszt a látogatóban, elcsendesülésre ma már a kívülállók számára is megnyitja kapuit. Ora et labora et lege – imádkozzál, dolgozzál és olvass – ez a bencés szerzetesek jelmondata, Szent Benedek regulája pedig az alábbi linken olvasható. Érdemes elolvasni.

Este a hegy lábánál lévő panzió teraszán „történelmi” beszélgetés résztvevői voltunk, ahol az egyes kórustagok számára az elmúlt 35 év emlékezetes koncertjeit, pillanatait, élményeit gondoltuk végig közösen. A zene- és az egymás iránti szeretet, köszönet érzései, szavai szinte puha, meleg fényként világítottak az éjszakába nyúló beszélgetés során. Így (is) készülünk a kórus születése 35-i évfordulójának megünneplésére, melyre már most szeretettel várjuk a kórusunkat és a zenét kedvelőket 2018. október 14-én Solymárra.

Fotó: Szokolay Bálint Nőikar

A 3 folyó 1 sziget városában – ahogyan Győrt nevezni szokták – remek idegenvezetéssel tekinthettük át a szakrális nevezetességek mellett a város jelentősebb látnivalóit is. Megismertük a Bazilikában található Könnyező Szűzanya kegyképének történetét, énekelhettünk boldog Apor Vilmos síremléke és Szent László hermája előtt tisztelegve. Vasárnap a pappá szentelésének 21-ik évfordulóját ünneplő István atya igaz szívvel köszönte meg kórusunk közreműködését a 12-órai szentmisét és az azt követő rövid koncertet; a csodálatosan csengő, egységes hangzást és az orgonajátékot. Szokolay Sándor felesége, Maya a találkozás kedvéért átjött Sopronból. Mindig öröm vele lenni és a beszélgetés során felismerni benne is a Sándor-i lelkesedést.
A következő hétvégére (vissza)vár minket és mindenkit Győr a FRÖCCS-fesztiválra. Jedlik Ányos bencés szerzetes, aki a dinamó mellett a szódavíz feltalálója is, élete jelentős részét Győrben töltötte.

És aki a fentiekből már csak a lólengés szó-kapcsolatot nem érti, annak segítek: Borkai Zsolt győri polgármester a lólengés olimpiai bajnoka…

Fotó: Szokolay Bálint Nőikar

Köszönet a hétvége szervezőinek, és Kárpáti Tibor: Gyöngyöt az Embernek c. verséből idézve köszönöm meg ezt a kórus-közösséget, amelyet tartalommal megtölteni, életben tartani, fényesíteni mindannyiunk közös, szép – többé/kevésbé immár 35 éve végzett – feladata és munkája.

„tenni az Isten
felé pár lépést
átlépni közben
árkot, göröngyöt
és az Embernek
szórni a gyöngyöt.”

Kiss (Dezsényi) Márta