Védekezzen a „trükkös” csalók ellen!

1179
Fotó: pixabay.com

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta úgynevezett „trükkös” bűnelkövetési módszer, amely főként az egyedül élő időskorúakat érinti. Az elkövetők személyesen vagy telefonon keresik fel áldozataikat és kihasználva hiszékenységüket, különböző történetekkel férkőznek a bizalmukba.

Gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek adják ki magukat, így próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt kérni.

Az elkövetők attól sem riadnak vissza, hogy rendőrnek adják ki magukat, és a hivatalos jelleget színlelve férkőzzenek be a sértett bizalmába, otthonába. Megtévesztésként hamis igazolványt, vagy igazolványtokot mutatnak fel. A valódi rendőröknél az igazolványtokban egy plasztik kártya található, amelyen a rendőr fényképe, neve és rendfokozata látható.

A fényképes igazolvány mellett található egy szolgálati jelvény, melyen egy 5 számjegyből álló, úgynevezett jelvényszám van feltüntetve. A jelvényszám, mindig egy adott rendőrhöz tartozik, ez alapján bármikor beazonosítható. Amennyiben a jelvényszám helyén a POLICE feliratot olvassa, akkor biztosan csalóval áll szemben!

Egy másik gyakori trükkös módszer az “unokázós csalás”. A módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot azzal az indokkal, hogy egy hozzátartozójuk bajba került és emiatt azonnal pénzre van szüksége. Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát „rendőrnek” kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset, vagy műtét, ezzel erősítve azt, hogy mindenképpen segítenie kell.

Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy hívják fel rokonaink, ismerőseink figyelmét a fenti bűnelkövetési módszerekre.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna: Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélykérő számon. Vagy forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 244 444

PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY / OHN