Veszélyes a bányatavakban fürdeni

2542
Fotó: pixabay.com

A múltkori tragikus kimenetelű eset újra rávilágít arra a tényre, hogy veszélyes lehet a környék bányatavaiban fürdeni. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben hívta fel a figyelmet a nyári fürdőzés veszélyeire és szabályaira.

Pest megye közel negyven bányatavából mindösszesen 9 területén engedélyezett a fürdés, de környékbeli tó egy sincs köztük. A fürdési tilalmat minden esetben 60*30 cm-es tiltó tábla jelzi, amelyet jól látható helyen kell elhelyezni.

A forró napokon nagyon sokan keresik fel hűvös vizű bányatavainkat, azonban sokszor az alapvető szabályokkal sincsenek tisztában.
A bányatavak mellől nemcsak a mosdó, zuhany, illemhely hiányzik, de nincs szakképzett életmentő személyzet sem. Vizük minőségét nem ellenőrzik. Emellett általános jellemzőjük a kiszámíthatatlan mederviszony, néhány lépés után sokszor hirtelen mélyülnek. A nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a hirtelen vízhőmérséklet-csökkenés pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást – még gyakorlott úszóknál is. A bányatavak medrében előfordulhatnak fémdarabok, munkagépalkatrészek, amik könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Fotó: pixabay.com

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, nemcsak a testi épségét, egészségét, életét veszélyezteti, de szabálysértést is követ el, melyért szabyálsértési eljárásban 5.000-150.000 Ft pénzbírsággal büntethető. A helyszíni bírság összege 5.000-50.000 Ft lehet, melyet kiszabhat a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr, de az önkormányzati természetvédelmi őr is.

Kellemes, és biztonságos nyári időtöltést, kikapcsolódást kíván a
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

PA