Nemzetiségi-díjat kap Pakó Károlyné Blum Emma

1965
Fotó: Barcsik Géza

A Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat idén Pakó Károlyné Blum Emmát részesíti a nemzetiségi díjban. Az elismerést május 27-én, vasárnap, a hősök napi ünnepség keretében veheti át a kitüntetett.

Pakó Károlyné született Blum Emmát sokan ismerik és szeretik, legtöbben talán mint a solymári német nemzetiségi Lustige Zwerge óvoda egykori igazgatónőjét. Az óvoda vezetését nyugdíjba vonulása után már átadta, de az általa kialakított, a hagyományőrzést a napi gyakorlatba ültető arculat tovább él a kicsik nevelésében.

Fotó: Barcsik Géza

A nemzetiségi díj odaítélésekor 31 éves óvodapedagógusi, majd 2005-től intézményvezetői munkáját, valamint a sváb hagyományok folyamatos ápolását vette figyelembe a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetése. Ő az, aki éli is a hagyományokat, tagja a Herbstrosen Tánccsoportnak, a Kompanei sváb nyelvű színjátszócsapatnak, a Heimatverein Falukörnek és résztvevője számos helyi, civil és önkormányzati megmozdulásnak.

Fotó: Barcsik Géza

Emi nem keresi a reflektorfényt, de munkáját mindenhol felfedezhetik a falu közösségi életében résztvevők. Többek között a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Tábor állandó segítője, a betelepülési emlékkő gondozója és a wüstenroti testvérvárosi kapcsolat aktív ápolója. Mindezt fiatalos lendülettel, a családi hagyományok éltetésével teszi, naponta találkozva szeretett óvodájával, hiszen négy unokája is itt cseperedik.

BG