Schlick András a 2018. évi Solymárért kitüntetés díjazottja

3461
Fotó: Barcsik Géza

Solymárért kitüntetést kap Schlick András építőmérnök

Az idén a Solymárért díjat Schlick András solymári építőmérnök kapja a település érdekeit nagyon sok területen hosszú idő óta segítő, szolgáló tevékenysége okán. Solymár épített környezetének kialakításában évtizedek óta vett és vesz részt, kiemelkedő szaktudással segíti Solymár Nagyközség Önkormányzatának bizottságait.

Az ő nevéhez fűződik a falu számos közterének, közintézményének kialakítása, tervezése – nem egy esetben karitatív módon. Neki köszönhetjük a Templom tér tervezését, a játszótér és az emlékművek környezetének kialakításával. A projektekben műszaki ellenőrként is részt vett térítésmentesen, sőt a Solymári Katolikus Egyházközséget több esetben anyagilag is támogatta. Tagja a Templom tér Alapítvány kuratóriumának.

Felsorolni is nehéz Solymár oktatási, kulturális, szociális és hitéletében szerepet játszó épületeit, térrendezéseit. Nevéhez fűződik például a hiánypótló kiállítótér ötlete és tervezése a Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény pincéjében, a gyermekorvosi rendelő tervezése, kialakítása, a nemzetiségi szobor telepítési tervei, a Lustige Zwerge óvoda belső udvarának tervezése, a Szent Flórián kápolna áthelyezési terve, a Fatimai kápolna telepítési, tereprendezési tervei. Szakértőként segíti az önkormányzatot az út- és vasúthálozatot érintő közlekedési pályázatok és óvodai, iskolai építési pályázatok benyújtásánál.

Fotó: Barcsik Géza

A solymáronline kiváncsi volt, melyik munka a legkedvesebb Schlick András számára. Egyértelműen a felesége tevékenységéhez kötődő és egyben első solymári munkájához, a gyermekorvosi rendelő tervezéséhez és építéséhez kötődik a legtöbb emléke. Dr. Borovszky Éva gyermekorvos férjeként a ma gyógyszertárként működő épületben laktak, és az építkezés időszakát is itt élték át a nyolcvanas évek második felében. Elmondása szerint mindent feleségének köszönhet, aki orvosi tevékenysége mellett is biztosította a hátteret az tervezőmunkához.

Későbbi kedves munkái közül a Templom tér átalakítását emelte ki, amivel a 90-es évek elején megszületett Solymár központjának arculata. Zárásként legutóbbi kedvencének a Templom téri játszóteret nevezte meg, ahova már nagypapaként látogat ki, és elégedetten nyugtázza, hogy sokaknak sikerült örömet szerezni ezzel az árnyékos, védett kis szigettel.

A Solymárért kitüntetést Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete ítélte Schlick Andrásnak. A díjat 2018. május 27-én vasárnap, a hősök napi ünnepségen adják át.

BG