Milyen fa ez? – Kérdezd a telefonod!

860
Fotó: pixabay.com

Fa Book néven mobiltelefonos applikációt fejlesztett az Országos Erdészeti Egyesület, hogy bárhol és bármikor segítséget kaphassunk egy-egy ismeretlen fa- vagy cserjefaj pontos meghatározásához. Az ingyenesen letölthető, Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis program összesen 111, a hazai erdőkben előforduló faj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget.

Fotó: oee.hu
Fotó: oee.hu

A telefonra letölthető növényhatározóban a vizuális meghatározás funkciót választva egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát: az előttünk álló növény egy-egy ismérve alapján tudjuk szűkíteni a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz, ahol már fotók segítik a pontos azonosítást. A törzs vagy a levél alakja, a virág színe és a virágzás ideje, a termés állaga vagy színe mind-mind hasznos információt adnak egy-egy fajról, és megfigyelésükkel segítenek a növény felismerésében.

Külön dicsérendő, hogy a készítők odafigyeltek olyan apróságokra is, hogy a letöltött és telepített alkalmazás a terepen offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható legyen. Így csak az akkumulátor töltöttségére kell figyelnünk, ha egy kirándulás során meg akarjuk ismerni a minket körülvevő fákat.

 

További érdekességeket az új applikációról az Országos Erdészeti Egyesület honlapján olvashatnak.

PA/Országos Erdészeti Egyesület