Mulattunk, mint a bajorok!

2200
Fotó: Sólyom Ágnes

Egy nagyszerű kultúra, egy életérzés született, amikor a 19. század elején I. Miksa bajor király engedélyezte a sörfőzőknek, hogy pincéjükből sört áruljanak. A sörkertek tradíciója azóta is összehozza az embereket. Így volt ez szombat délután Solymáron is, ahol a hatodik sörünnep tiszteletére dirndl ruhát „öltött” a művelődési ház.

Fotó: Sólyom Ágnes

A bajor sörtisztasági törvény értelmében sört kizárólag csak malátából, komlóból, élesztőből és vízből lehet készíteni. Vízből – szombat délután – nem volt hiány, hiszen hatalmas felhőszakadással és jégesővel kezdődött a rendezvény. Aztán a pilisvörösvári zenei hagyomány és kultúra éltetője, bálok, fesztiválok, sördélutánok állandó résztvevője, a 2007-től működő Die Adlersteiner zenekar muzsikájára lassan megtelt a művelődési ház udvara.

Fotó: Sólyom Ágnes

Sokan érkeztek dirndliben, és sokan be is neveztek a szépségversenyre. A mustrán Milbich Edit szakértő vezetése mellett választhatta ki a közönség a legszebb osztrák-bajor népviseletet. A nyertes ez alkalommal Bihari Nóra lett.

A dirndl szépségverseny további helyezettjei:

1. Bihari Nóra
2. Szép Kata, Dezsényi Péter, Steckl Bálint
3. Mester Dóri és Mester Kata

Fotó: Sólyom Ágnes

A bajor tánclépéseket a Siebenschritt Tanzgruppe – a Reményi Margit Táncegyüttes felnőtt csoportja – vezetésével sajátíthatta el a közönség.

Fotó: Sólyom Ágnes

Természetesen most is versenyre keltek egymással a legerősebb és a legszomjasabb sörimádók. A sörös rekeszt legtovább Grega Lilla, illetve Tallér Zoltán tartotta egy kézzel, így ők lettek a sörerő bajnokok.

A sörivó versenyen nemzetközi mezőny állt az asztal mögé. A férfiaknál Mecséri Ádám gurította le a torkán leggyorsabban a fenséges ízű Erdinger búzasört. A nők versenyében pedig Lucy Fowler-Tutt győzedelmeskedett, aki egyenesen a gyógyfürdőjéről híres nyugat-angliai kisvárosból, Royal Tunbridge Wellsből érkezett Solymárra.

A Sörivó és Sörerő bajnokság további helyezettjei:

Sörivó verseny (női)
1. Lucy Fowler
2. Fábián Dorka

Sörivó verseny (férfi)
1. Mecséri Ádám
2. Hujbert Flórián
3. Tallér Zoltán és Csillag Patrik

Fotó: apaczai.com

Sörerő verseny (női)
1. Grega Lilla
2. Sütöriné Frank Zsófi

Sörerő verseny (férfi)
1. Tallér Zoltán
2. Korecz Gábor
3. Malakuczi Bence

Fotó: apaczai.com

apaczai.com