Magas pontszám, azaz jelentős állami támogatás jár a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak

1470
Fotó: Sólyom Ágnes

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) közzétette a helyi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatását megalapozó végleges pontszámokat és összegeket. Ezek alapján a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat a maximálisan elérhető 100-ból 87 pontot kapott, és ezzel 2.250.143 Ft támogatásban részesül.

Marlokné Cservenyi Magdolna, a helyi német önkormányzat elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az elért pontszám, és az így elnyert összeg is szép eredménynek számít, és elégedettek. Különösen, hogy egyre több önkormányzat “tanul bele” abba, hogyan dokumentálja tevékenységét. Hozzátette, esetükben sokat nyomott a latba, hogy fenntartói a Lustige Zwerge Német Nemzetiségi Óvodának, valamint az identitás megerősítése és az érdekképviselet terén is aktívak, sok nívós kulturális, egyházi rendezvénnyel büszkélkedhetnek.

A pontszámok megítélése során az EMET azt vizsgálja, hogy a nemzetiségi önkormányzatok milyen feladatokat határoztak meg az előző évben a nemzetiségi érdekképviselet, a nemzetiség kulturális autonómiája, valamint például a helyi anyanyelvi hitélet terén. Az értékelésnél a 2017-es testületi ülésekről és közmeghallgatásról készült jegyzőkönyveket veszik alapul.

A most elnyert támogatási összeget 2019. december 31-ig használhatja fel az önkormányzat.

OHN