Kapcsolatot építettünk az erdélyi Szatmár megyében

1620
Fotó: Reményi Cecília

Újabb külhoni német nemzetiségi közösségre lelt a Heimatverein a romániai Szatmár megyében.

A Nagykárolyi Német Demokrata Fórum vezetője, Müller János és Szabó Ágota örömmel fogadtak és mutatták be nekünk városukat. Másnap elkísértek bennünket Mezőpetribe, ahol a falu polgármestere, Karádi Csaba és alpolgármestere, Markisch Ottó az Önkormányzat dísztermében finom helyi rétessel és aludttejjel vártak bennünket. Megismerkedtünk az ottani svábság helyzetével, az örömeikkel, a gondjaikkal.

Ezután megtekintettük a sváb tájházat, amely nagyon szép, festett, gazdag színvilágú bútorokkal, textíliákkal van berendezve. Útba ejtettük a krasznabélteki borvidéket, ahol a német származású Pech Ferenc a borpincéjében borkóstolót rendezett nekünk finom fehér és vörös borokból.

Fotó: Reményi Cecília

Utunk során ellátogattunk Érmindszentre, megtekintettük Ady szülőházát. Koltón megnéztük a Teleki kastélyt és a Petőfi Múzeumot, majd az Erdődön a szép, felújított várat. Máramaros megyében megismerkedtünk Nagybányával és Szaploncán a vidám temetővel. Kirándulásunk méltó befejezéseként részt vehettünk Szatmárnémetiben, az ottani Német Demokrata Fórum vezetőjének, Boer Ádámnak javaslatára a helyi svábság német nyelvű szentmiséjén.

T.R. Cecília
Heimatverein