Rézi – a Kompanei legújabb darabjának teljes színpadi felvétele az interneten – VIDEÓ

2427

Hartmann Hellebrandt Hilda sváb nyelvű színdarabját 2018. április 22-én láthatta a közönség a solymári művelődési ház színpadán. A darabnak további előadásai egyelőre nem várhatók, ám a premiert a PilisTV stábja rögzítette. Most a teljes felvétel felkerült az internetre.

A darab alapötletét Maria-Theresia Posovszky, a solymári Svábházból kitelepített család kisebbik lányának naplója adta. A darab bemutatja, hogy a kitelepítettek idegen földön miként küzdöttek a honvágy gyötrő érzésével, az itthon maradottak pedig állandó félelemben éltek, kiszolgáltatva, megalázva, kifosztva.

A darabban vannak persze vidámabb, mulatságosabb részek is, mert kilenc-tíz évesen hogyan is láthatta volna másképpen egy gyerekek a világot? 1944-ben német, majd később a szovjet hadsereg is igénybe vette Réziék házát, a mostani Svábházat. Az előbbiek csapattestkonyhát, az utóbbiak rádió adó-vevő morzeállomást helyeztek el a házban. A családot nem költöztették ki, így a katonák elnézték a kisgyerekek lábatlankodását, és kifejezett tetszéssel fogadták, ha azok eltanultak tőlük ezt-azt. Az orosz katonáktól orosz szavakat, a csapattest jelszavát, a híradójeleket, a németektől pedig szinte bármit, hiszen velük közös nyelvet beszéltek.

Az új előadásban a Kompanei felnőtt tagjai mellett solymári, nagykovácsi, óbudai és vörösvári német kéttannyelvű iskolák tanulói is szerepelnek.

OHN, solymáronline