Ez a könyv solymáriakról és solymáriakká vált családokról szól

1728
Forrás: feol.hu Fotó: Pesti Tamás

Ritter György új könyve Hazáink / Heimatländer címmel jelenik meg a közeljövőben. A Napkút kiadó gondozásában kapható kétnyelvű kötet már előrendelhető a kiadó weboldalán.

“A *Hazáink* egy magyar-német nyelvű kötet – fogalmaz a szerző –, melynek középpontjában az 1944 és 1948 között Solymáron lezajlott telepítési akciók állnak. Az eddig napvilágot látott hasonló munkákkal szemben ez a mű a kereteket feszíti szét.
Nemcsak a nagypolitikai folyamatokat, de a Pilis-völgye falvainak (Nagykovácsi, Pesthidegkút, Pilisborosjenő, Üröm) sorsát is érinti…
Nemcsak jogfosztott németek, hanem elűzött felvidéki és szegényparaszti sorból származó alföldi magyarok is megszólalnak benne.
Egyszóval a könyv solymáriakról és solymáriakká vált családokról szól…”

Fotó: facebook.com/Hazaink.Heimatlander/

A sokoldalú kutató, író, kultúraszervező a magyarországi németek kettős identitásának hiteles tolmácsolója. Solymáron született 1980-ban, és személyesen is megtapasztalhatta ezt az életérzést, a kulturális, nemzetiségi többszínűséget. Az egyetemet történelem-filmelmélet és filmtörténet szakon végezte el, és már 2010-ben az őt leginkább foglalkoztató témában, az 1946-os magyarországi német elűzetés drámájának egy részletét feldolgozó írásával sikert aratott a Hitel, a Nagyítás folyóiratok és az Éghajlat kiadó közös szociográfiai pályázatán. Kutatói módszere a személyes megkereséseken, interjúkon alapul. A solymári svábház visszatérő előadója történelmi és nemzetiségi témákban.

BG