Egy kerek este az Apáczaiban

1957

Nagyon jól sikerült, színes és ízes rendezvény zajlott április 14-én, szombaton este a Apáczai Csere János Művelődési Házban.

Nyitóprogramként Közel a tűzhöz címmel Szalay Imre fazekas népi iparművész, kályhaépítő a szakma széles spektrumát átfogó kiállítási anyaggal mutatkozott be a szép számú érdeklődő előtt. A megnyitón a kiállítás rendezője, Jármy Éva, a ház munkatársa beszélgetett a mesterrel, a zenei programot Wakai Karin és testvére, Wakai Zente szolgáltatta magyar népdalok előadásával, citerával kísérve az éneküket.

A megnyitót követő fogadás után Hamvastól Hamvasig címmel kezdődött az éjszakába nyúló program. A szellemes cím Hamvas Tibor solymári borász borkostolóját, valamint Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész Hamvas Béla-estjét takarta. Az előadópáros majdnem tíz éve járja az előadótermeket és borospincéket az életigenlő filozófus szórakoztató, sziporkázó és az élet minden területéről mély igazságokat bemutató A bor filozófiája című művének előadásával. Rátóti Zoltán Hamvas Béla műveinek hiteles, értő tolmácsolója. Hangoskönyveken nemcsak a rendkívül népszerű A bor filozófiája és a Karnevál, hanem a hamvasi világképet és életfilozófiát talán leggazdagabban bemutató hatalmas mű, a Scientia Sacra interpretálása is az ő nevéhez fűződik. Érdemes az interneten meghallgatni ezeket a műveket. Huzella Péter fantasztikus éneke és gitárjátéka csak a legnagyobbakhoz hasonlítható. Húsz éven keresztül alkotott és zenélt a Kaláka zenekarban, jelenleg a Neil Young Sétányban is együtt alkotnak Rátóti Zoltánnal. Az ott megfogalmazott zenei világ tükröződött a borhoz, szerelemhez kapcsolódó versmegzenésítések néha egészen katartikus előadásában is.

A borkostoló a prózai, zenei blokkok között Varga Zsolt, a ház igazgatójának vezetésével, kérdéseivel zajlott nagyon szórakoztató, informatív módon. Hamvas Tibor a legismertebb és legkiválóbb solymári borász a hajdan virágzó sváb szőlőtermesztés és borkultúra újraélesztésén dolgozik sok sikerrel. A beszélgetés során és a három remek bor bemutatása mellett sok érdekes, személyes élményt és életbölcsességet árultak el mindketten. A borkostoló végén a tombolahúzás egy-egy palack bor kisorsolásával jutalmazta a szerencséseket. A rendezvény hibátlan lebonyolítását Straub István “Bames” szervezésével és irányításával a művelődési ház munkatársai biztosították. Ez az este a közvetlen visszajelzések alapján valóban nagyon sikeres volt, a közönség és az előadók is nagyon jókedvűen, szellemi és materiális élményekkel gazdagodva búcsúztak a solymári rendezvényről.

BG, solymáronline