Több mint 700 határozat született átjelentkezéssel, külképviseleti névjegyzékkel kapcsolatban Solymáron

1983
Fotó: Barcsik Géza

A választás napján a háttérben folyó munkáról kérdeztük Beregszászi Márkot, Solymár jegyzőjét.

Mióta készül a hivatal az országgyűlési választásokra?

A polgármesteri hivatalok és a jegyzők számára gyakorlatilag a választások kitűzésével kezdődött meg a felkészülés. Tehát január 11-től, – amikor Áder János köztársasági elnök közleményben bejelentette, hogy április 8-ára írja ki a választásokat – fokozatosan léptek életbe azok a határidők és határnapok, amelyek a választópolgárokat is érintik.

Sok volt az átjelentkezés? Mennyi munkája adódott a helyi választási irodának?

Solymáron több mint 700 határozat született átjelentkezéssel, külképviseleti névjegyzékkel kapcsolatban. Ez egy extra nagy, 1437 alszámot tartalmazó ügyiratot keletkeztetett. (korábbi verzió pontosítva – a szerk.) A választás napján összesen 56 szavazatszámláló bizottsági tag (akik többségét a pártok delegálták), 8 jegyzőkönyvvezető és 7 HVI tag dolgozott.

Dr. Beregszászi Márk, Solymár jegyzője – fotó: Szima Roland

Történt-e rendkívüli esemény a választás napján?

Településünkön rendkívüli esemény nem történt. A szavazás rendben megkezdődött, és már az első napközbeni jelentésből, valamint a Solymáron is kialakult hosszú sorokból látható volt, hogy kiemelkedően magas lesz a részvétel. A solymáriak az országos átlagnál aktívabb választóknak bizonyultak: a részvétel a jelenlegi adatok szerint 78,29%-os volt (míg az országban a választásra jogosultak 67,08%-a szavazott).

Meddig tartott az eredmények feldolgozása?

Elmondhatjuk, hogy maratoni hétvégén vagyunk túl, amelyben a szavazatszámláló bizottsági tagok munkáját és a helyi választási iroda tagjainak munkáját itt is szeretnénk megköszönni! Az első eredmények a számlálást követően este 21 óra környékén érkeztek be a hivatalba, ezt követően kezdődhetett meg a formai ellenőrzés, majd az informatikai rendszerben az adatok és jegyzőkönyvek rögzítése. A szavazókörök bezárását követően a munka hétfő hajnali kettőig tartott.

Az informatikai rendszerben a számszaki egyezőségeket Solymáron a HVI és Budakeszin az OEVI központban is kétszer ellenőrzik. A szavazás eredményéről készült eredeti (a bizottsági tagok által aláírt) jegyzőkönyvből pedig a pártok által delegált szavazatszámláló bizottsági tagok hitelesített másolatot kapnak.

A feldolgozottság még nem 100%-os a választókerületben. Mikorra várható a végleges eredmény?

Április 14-én, szombaton keverik be Budakeszin az átjelentkezős és külképviseleti szavazatokat egy még nyitott szavazókör urnájába, és ezen szavazatok megszámlálása után várható a végleges eredmény.

OHN