Ma lejár a nemzetiségieknek adott határidő

904

Ma 16 órakor lejár a nemzetiségiek névjegyzékbe vételének határideje, eddig az időpontig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az április 8-i országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni – adta hírül az MTI.

A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint eddig csaknem 60 ezren regisztráltak. A legtöbben német (32 706), illetve roma (19 485) nemzetiségiként kérték regisztrációjukat, a horvátoknak 2131 regisztráltjuk van, a többi nemzetiségi száma kétezernél is kevesebb volt egy nappal a határidő lejárta előtt.

A határidő (és a névjegyzékbe vételek) lezárulta után derül ki, lesz-e bármelyik nemzetiségnek esélye arra, hogy kedvezményes mandátumot szerezzen az országgyűlési választáson. A nemzetiségek ugyanis – ha elegendő szavazat érkezik a listájukra április 8-án – szavazati joggal rendelkező képviselőt is küldhetnek az Országgyűlésbe, kedvezményes mandátumot szerezve az országos listáról. Ehhez a pártok listás mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedére van szükség.

(Forrás: MTI)