Festményekkel a haldoklókért

7352

A Napút Művészeti Akadémia tagjai tavaly a solymári művelődési házban állították ki festményeiket a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
A Napút Műhely  –  melynek tagjai közül többen solymáriak, illetve Waldorf tanárok – most egy igazán testhez álló felkérést kapott: a Szent László Kórház idén felújításra kerülő Hospice osztályának falait kell mintegy 50 képpel benépesíteniük.
Az antropozófus szemléletű művészeket nem véletlenül keresték meg a feladattal, hiszen műveik középpontjában köztudottan az Ember áll.

„Az orvosok jelentős része már tapasztalatból tudja, hogy a betegek általános közérzetét nagyban befolyásolja a környezetük. A fizikai testüket elhagyni készülők vigasztalást lelnek az olyan képekből, melyek arról beszélnek, hogy mi örök az emberben. Hogy létezésük itt nem ér véget! Ezzel a szemlélettel készülnek a Hospice osztályra a festmények” – meséli Kulcsár Edina, az egyik alkotó.

Kulcsár Edina: Égi vágta

„A Napút Műhely nem a galériák, kurátorok aktuális trendjének akar megfelelni” – folytatja Szoboszlai Annamária, aki 10 éve tagja a csoportnak. – „Életszerűbbnek tartjuk, hogy a képek ‘használatba’ kerüljenek, hogy már eleve úgy készüljenek, hogy az Emberhez szóljanak és kísérjék őt életútja során.”

A művészek nem titkolt szándéka felhívni a figyelmet arra is, hogy a gondossággal, morális tartalommal megformált képek nem csak életünk meghatározó fordulópontjain segítenek, hanem a hétköznapok sűrűjében is különleges támogatást adnak.

Nagy Judit: Határon

Korábban is készítettek festményeket közintézmények számára, de ez a feladat egyedülálló, nemcsak a mennyiség miatt, hanem, mert az alkotás együtt zajlik a felújítással. A művészek konkrét falfelületekre álmodják a leendő képeket, melyek 40×40 cm-től 140×140 cm-es méretűek, és a kórtermek, kegyeleti helyiség, közös helyiségek mellett a folyosók, a  konyha, a nővérszobák, falát díszítik majd, hiszen a dolgozóknak is nagy szükségük van a lelki töltődésre.

Az embert (testet-lelket-szellemet) próbáló munka zajlik. A képek készülnek, gyűlnek az adományok, amikre nagy szükség van, hiszen mindennapi kiadásaik mellett a művészek maguk finanszírozzák a  vásznak, keretek, festék, csomagolóanyag, szállítás költségeit.

Ide kattintva bármilyen kis összeggel segíthetjük a nemes küldetést.

Az alkotók névsora:
Bíró Edina, Cserni Tímea, Dimitriu Éva, Hajzer Erzsébet, Havril Katalin, Héjja Zsuzsa, Jankovits Jusztina, Kiss Viktor, Kovács Györgyné Irénke, Kozári Kata, Kulcsár Edina, Makrai Lili, Molnár Eszter Ágnes, Müller Rita, Nagy Szilvia, Nagy Judit, Nathalie Grekofski, Őri Katalin, Simon Zsolt József, Süll Regina, Stenger Csilla, Szoboszlai Annamária, Szuhai Erika, Wittich Erika