Közleményt adott ki a az ORFK

1219

A közlekedési szabályok betartására figyelmeztet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága. A járművezetők figyelmét felhívják az öt legfontosabb szabályra:

  • haladási sebesség csökkentése,
  • figyelmes vezetés,
  • követési távolság növelése,
  • gyalogosokra nagyobb odafigyelés,
  • nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

A bizottság a téli útviszonyok veszélyeire is felhívja a figyelmet. Havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs. Természetesen a téli abroncsok sem nyújtanak teljes védelmet. Ezért nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessünk – tanácsolják.

Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő! (Ez az összkerékhajtásos autókra is igaz, melyek vezetőit gyakran magabiztossá teszi a meghajtás hatékonysága, ugyanakkor fontos tudni, hogy a 4×4 a fékezést korántsem teszi hatékonyabbá!)

Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet „teletankolni”, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni,  hóláncot, illetve hólapátot vinni. Az előzőeken túl tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve. Ajánlatos a rádiók közlekedési információs adásait hallgatni. Amennyiben gyermeket is szállítunk, a fentieket még fokozottabban kell figyelembe venni! Ha valaki gyógyszert szed, azoknak is az úti csomagban a helyük!

Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idővel, tervezzük meg előre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat, és legyünk nagyon türelmesek, haladjunk a forgalom menetének megfelelően, s kerüljük el a kockázatos manővereket!