Internetes és telefonos csalások – Ne fizessünk!

1099

A Budaőrsi Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy ha a számítógép használata során valaki jogosulatlan felhasználást észlel, és a képernyőn megjelenik a rendőrség fejlécével ellátott letiltás, amely 48 órán belül 50.000 Ft (2×25.000 Ft) összegű tétel kifizetését követel, és megjelenik a Pay Safe Card megjelölés (egy internetes fizetési felület), akkor ne fizessenek! A felületen a feltételezett elkövetők a bírság befizetésére hívják fel a figyelmet.

Annak érdekében, hogy a gép továbbra is használható maradjon, vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel és ellenőrizze a jelzés valóságtartalmát. Ezzel elkerülhető a további károkozás.

A rendőrség a telefonos csalásokra is felhívta a figyelmet. Ha valakit a napszak bármely időpontjában vezetékes, vagy a mobiltelefonján privát telefonszámon azzal hív fel ismeretlen telefonáló, hogy különböző mobiltelefonszámokra ATM automatán keresztül töltsön fel különböző összegeket (mert nyereményjátékon vettek részt és nyertek, azonban a nyeremény kifizetéséhez a kért feltöltések szükségesek), úgy azt ne tegye meg. A rendőrök azt tanácsolják, hogy ilyenkor érdemes a szolgáltatóval felvenni a kapcsolatot a hallottak ellenőrzése céljából. Így a közöltek egyszerűen visszaellenőrizhetők. Ne a fizetés legyen az első gondolat az esetleges nyeremény örömében!