4-5 hete tart a járvány Solymáron – Mutálódhatott a vírus

1739

Az egész országban tombol az influenzajárvány, egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat. Solymáron is sok a beteg. Dr. Taller Gabriella solymári háziorvost kérdeztük az itteni influenzajárványról.

– Hogy alakul a betegek száma Solymáron?
– Az elmúlt 2 hétben volt a legtöbb a beteg, hetente körülbelül 150 új beteg jelentkezett csak a felnőtt rendelőben, de a gyermekrendelőben is nagy a zsúfoltság, szerintem ott is hasonló a betegek száma, 4-5 hete tart a járvány Solymáron.

– Az influenza mely törzsei támadnak?
– Ez szerintem irreleváns. Ami fontosabb, hogy – sajnos – úgy tűnik, az idei 3 komponensű védőoltás (ezt kapták ingyenesen az arra jogosultak) mellett néhányan azért elkapták az influenzát enyhébb formában, lehetséges, hogy a vírus mutáción esett át, vagy egy másik törzs is megjelent. Viszont a betegség sokkal enyhébb formában zajlott, úgyhogy a védőoltás továbbra is javasolt a következő szezonban (október-november a védőoltás optimális ideje).

– Mik a tünetek és hogyan lehet enyhíteni ezeket?
– Magas, néha nagyon magas (40 fok körüli), és sokaknál 4-5 napig tartó láz, nagyon rossz közérzet, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, köhögés, nátha. A tünetek enyhítése recept nélkül kapható gyógyszerekkel megoldható, láz- és fájdalomcsillapító, köptető, orrcsepp, C-vitamin, és sok-sok folyadék mellett ÁGYNYUGALOM javasolt. Kérünk mindenkit, hogy BETEGEN NE MENJEN DOLGOZNI, ILLETVE ISKOLÁBA! Nagyon fontos az alapvető higiénia betartása, gyakori kézmosás, köhögésnél, tüsszentésnél zsebkendő használata, illetve a szájmaszkot mindenki nyugodtan vegye fel járványos időszakban, nem szégyen és a patikában recept nélkül kapható.

– Mikor kell orvoshoz fordulni?
– 2-3 nap után nem enyhülő betegség esetén, vagy ha a tünetekben változás alakul ki. Ha táppénzre van a betegnek szüksége, de úgy ítéli meg, hogy a tünetei nem igénylik az azonnal orvosi vizsgálatot, akkor is kérjük, hogy a betegség első napján jelezze a rendelőben a táppénz-igényt!

– Mely esetekben szabad antibiotikumokat szedni és milyen módon kell ezt tenni?
– Kizárólag az orvos felírása alapján, csak akkor, ha az influenzás betegség felülfertőződésére, illetve szövődményre van gyanú. Otthon tartott „tartalék” antibiotikumot orvosi vizsgálat nélkül senki ne kezdjen szedni!

– Érdemes még oltást kérni?
– Nem.