Tények és tévhitek a táplálkozásról – Új sorozat a Svábházban

1666
Fotó László Marlok Nikolett

Sokat hallunk manapság az egészséges táplálkozásról. A média megannyi csatornájából naponta zúdulnak ránk az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással, az ételek elkészítésével kapcsolatos információk. A Svábházban működő Sütőklub tagjai a közös sütések közben gyakran tettek fel a helyes táplálkozással kapcsolatos kérdéseket Miháldy Kingának, a közismert dietetikusnak, aki maga is tagja a klubnak. A kérdések a konyhatechnikai, konyhatechnológiai eljárásoktól kezdve a népszerű diétákon át a laktózérzékenységig terjedtek. Ezekből a beszélgetésekből született meg az ötlet, hogy Kinga tartson előadássorozatot a modern táplálkozás témakörében, mondván, jó, ha van valaki a háznál, aki segít ebben az útvesztőben eligazodni.

Miháldy Kinga első előadására sokan voltak kíváncsiak, megtelt az interaktív terem. A hallgatóság az előadást kivetítőn is figyelemmel kísérhette. A következő témákról hallhattunk megfontolni való tanácsokat:
Mit értünk egészséges táplálkozáson? Hogyan állítsuk össze az étrendünket? Hogyan értelmezzük  a napi energia, fehérje, szénhidrát és zsír szükségletet? Mi köze van egy jóízű ételnek az energiatartalomhoz, kalória értékhez és tápanyag-tartalomhoz? Mit és mennyit együnk? Mikor és hányszor együnk? Miből és milyen arányban fogyasszunk? Együnk-e este gyümölcsöt? Tényleg egészségtelen-e zsírt enni? Káros-e a pálmaolaj?
Az előadás végén a hallgatóság kérdéseire az előadó még fél órán keresztül adta meg a válaszokat.

A következő előadás február 20-án, kedden, 18 órakor lesz. Téma: az új magyar táplálkozási ajánlás, az „Okostányér”.

Hartmann Hellebrandt Hilda