Borbás Marcsi: „Az advent nagyon erős elcsendesedés volt, ami hiányzik a mai emberek életéből.”

7953

A Gasztroangyal háziasszonyát, a Solymáron élő Borbás Marcsit igazi vadállatokkal fényképezte a Story magazin. Csontos Róbert exkluzív interjújából – mely a magazin karácsonyi dupla számában jelent meg –megtudhatják az olvasók, hogy a népszerű műsorvezetőt gyerekkorában újra kellett éleszteni, hogy mi a legnagyobb kincs, amit szüleitől örökölt, hogy mit jelent számára a pénz, hogy hogyan találta meg a boldogságot harmadik férje oldalán. Természetesen sok szó esett a közelgő ünnepről is.

A kérdésre, hogy mit jelent számára karácsony ünnepe, így válaszolt: „Bevallom, nekem sokkal fontosabb a karácsony előtti időszak, az advent. Az a rész, amikor az őrületes, egész éves hajtást megpróbáljuk lecsengetni. A mi szakmánk ezt sajnos nem nagyon engedi, mert a televízióban most van az év végi hajrá. Pedig az őseim javarészt parasztemberek voltak, és valószínűleg benne van a genetikámban, hogy ilyenkor már nem esik jól a sok munka. Ők november végével elvégezték az utolsó munkákat is a földeken, és utána már visszavonultan éltek. Ez egy ideális életforma volt: az egész éves, nagy hajtás után két-három hónap teljes pihenés. Legfeljebb csak az állatokat etették meg, vagy szőttek-fontak, de nagy munkát már nem végeztek. Az advent nagyon erős elcsendesedés volt, ami hiányzik a mai emberek életéből.”

A beszélgetés során Borbás Marcsi azt is elárulta, hogy rengeteg családi ételspecialitásuk van. „Hirtelen nem is tudom, melyiket emeljem ki” – mondja. –  „Talán a káposztás kelt gombócot, amivel nem sok helyen találkoztam eddig. Oldalasból, füstölt kolbászból és szalonnából egy hosszú levű paprikást főzünk. Amikor már majdnem kész, akkor savanyú káposztával telerakjuk. Ezután kenyértésztát dagasztunk, és kis fészkeket csinálunk a káposztában, amikbe a tésztából formázott kis gombócokat beletesszük. Lefedjük, és abban a pörköltes, káposztás szaftban megnő a gombóc, megpárolódik. Ez tipikusan olyan étel, ami a déli országrészre jellemző. És persze sparhelten elkészítve volt az igazi!”

Sokan nem gondolnák, de Borbás Marcsi jövőre 50. születésnapját ünnepli. Azt is őszintén elárulta, szerinte „az ötvenes szám kegyetlen dolog, főleg a nőknél… Már a negyvennél is megrogytam egy picit lelkileg, de most ötven! Csak kapkodom a fejem…”
A kérdésre, hogy érez is ebből valamit, így válaszolt: – „Belül nem, de reggelente belenézek a tükörbe, és igenis látszik a kor. Mindenki hiú, főleg mi, nők, és el kell ismerni, hogy szebb volt az ember harmincöt évesen. Tudom, hogy ez a természetes, de nehéz elfogadni. Azt, hogy már nem olyan könnyen fogysz le, ellenben hízékonyabb vagy, hogy a gravitáció hat az arcodra. De valahol mégiscsak kegyes az élet, mert ahogy öregszel, úgy romlik a szemed, úgyhogy kompenzálja egymást a kettő. Megvan a trükk: szemüveg nélkül kell tükörbe nézni, és boldogan indul el otthonról az ember!”

A bevezetőben említett – és a Story magazin karácsonyi dupla számában látható –különleges fotósorozat készítéséről készült néhány pillanatot a következő videóban is láthatják. A képeken szereplő fenevadakat a világhírű állatkoordinátor, Horkai Zoltán bocsátotta a Story magazin rendelkezésére. Nelson és Morius pedig profi volt végig: