A Solymári Szokolay Bálint Nőikar a Zeneakadémián

1084

Az évszázad felkérése! –  lelkesedett Blazsek Andrea karvezető, amikor elújságolta a  kórustagoknak, hogy a Szokolay Bálint Nőikar meghívást kapott a Zeneakadémiára, a  december 16-án, 19.30-kor kezdődő, a Kodály-év egyik csúcspontját jelentő ünnepi eseményre, melyen a zeneszerző legszebb és legizgalmasabb darabjai szólalnak majd meg, különleges válogatásban.

Ritka alkalom, hogy Magyarország legjobb kórusai közül néhányat egyetlen estén hallhatunk kiváló hazai karnagyok vezetésével – köztük három Kossuth-díjassal –, de ez a koncert ilyennek ígérkezik a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, pedagógusa, népzenekutatója és zenetudósa születésének napra pontosan 135. évfordulóján” – olvashatjuk a programajánlóban. – Gráf Zsuzsanna, Sapszon Ferenc és Szabó Dénes együttesei a világ legjelentősebb kórusversenyeit nyerték meg, nemzetközi tekintetben is az élvonalban helyezkednek el. A zeneakadémiai hallgatókból álló Alma Mater Kórus az egyetem legnagyobb múltra visszatekintő, megszakítás nélkül létező zenei formációja, a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig azt a hagyományt folytatja, amelyet 1963-ban létrehozott kamarakórusával a karnagy-doyen professor emeritus Párkai István alapozott meg.

A KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – által felkért egynemű énekkarok két összkari művet fognak közösen elénekelni. A solymári kórus repertoárján mindkettő szerepel, így csak fel kellett frissíteni őket a próbákon. Az egyik „A magyarokhoz” lesz, a másik a „150. genfi zsoltár”, melyet másnap, vasárnap a solymári adventi hangversenyen is hallhatunk a nőikar előadásában, a katolikus templomban.

A részletes műsor itt olvasható.