Mese a testvéri szeretetről

1570

A Kalandgyár utolsó programja idén, december 10-én, vasárnap 16 órakor egy bábjáték a Holdfű Színház előadásában. Strausz Tünde és Máté Bernadett, akik mindketten régóta foglalkoznak bábszínészettel, 3 éve alapították a Holdfű Színházat.

Mottójuk:
„A holdfű varázsszer. Megnyitja a zárakat. A szem és a szív zárjait is!
Látni és érezni – ez a színház! Legyen a mese mindenkié!”

Tünde írja és rendezi a darabokat népmesék, vagy klasszikus műmesék alapján. Az igényes kivitelezés érdekében profi segítőkhöz fordulnak, így a bábokat, díszleteket bábkészítő szakember készíti, vagy éppen az itt bemutatásra kerülő Hattyúfívérekhez saját zenét komponáltattak. Az előadás részleteit aztán ketten dolgozzák ki, és adják elő: Tünde és Bernadett.

Ahogy ajánlójukban olvasható:

A bábok megjelenésükben a reális és a meseszerű között helyezkednek el, nem stilizáltak, de felismerhetően „azonos világból valók”.
Az izgalmakban és fordulatokban gazdag előadás merít Andersen, Benedek Elek, Grimm illetve számos nép (finn, német, olasz) hasonló témájú meséinek motívumkincséből.
A „Hattyúfivérek” a testvéri szeretet gyönyörű példáját állítja elénk. Főhőse felcseperedve megtudja, hogy ő bizony nem egyedüli gyermek, csak édes bátyjai egy átok miatt gyermekkorukban hattyúvá változtak. Útnak indul, hogy sok-sok akadályt leküzdve, végül a legnehezebb, önmaga legyőzése árán megváltsa testvéreit.
Az előadás a „mesét” szeretné színpadra vinni, ezért bátran él a „varázslatok” lehetőségével, a tündérmesék zenei és képi világába helyezve a történetet, helyenként könnyen értelmezhető szimbolikus megoldásokkal színezve. A cél a játék lendülete, változatossága, érzelemgazdagsága, hiszen a kisgyermekek a gondolatokat is elsősorban érzelmeken keresztül fogadják be. A darab szövege, a szituációk kidolgozottságával, pontos és lényegre törő ábrázolásával teret enged az érzelmi azonosulásnak.

A kisiskolás, óvodás gyerekek és szüleik jelképes áron, 500 forintért válthatnak jegyet a varázslatos látványvilágú előadásra!