Vigyázat „unokázós” csalók vadásznak áldozataikra

1098

Egyedülálló időskorúak célpontjai az újra és újra felbukkanó csalóknak. Az „unokázós” módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot az alábbi színlelt indokokkal.

Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége:

  • az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni
  • a hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon
  • életmentő műtétet kell végrehajtani az unokán, vagy más hozzátartozón

Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát „rendőrnek” kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset, vagy műtét, ezzel erősítve az idősben azt, hogy mindenképpen segítenie kell.

Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

Az efféle csalásokra is igaz az, ami a legtöbb bűncselekményre, hogy könnyebb megelőzni, mint felderíteni. Ezért felhívjuk az idősek figyelmét arra, hogy a gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról, értesítsék a rendőrséget, ha feltételezhető, hogy csaló van a telefon másik végén, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna valaki:
Értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es, illetve a 112-es segélykérő számon, illetve forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 244 444