Mélymerülés

2048

December 9-én az egyszerűen csak hegedű-fenoménként emlegetett Kézdy Luca és együttese, a Santa Diver lesz az Apáczai Csere János Művelődési Ház vendége. Lucát most új oldaláról is megismerheti a solymári közönség: a koncert előtt fotókiállítása nyílik a művelődési ház aulájában.

Eddigi pályafutása során többször bizonyította, hogy szereti a kihívásokat, és inkább hagyja el a járt utat a járatlanért. Ezzel magyarázza azt is, hogy 13 évi klasszikus-zene tanulás után a győri Révai Gimnázium matematika-fizika tagozatára, majd egyetemre filozófia, esztétika szakokra jelentkezett. Bölcsészhallgató korában határozta el, hogy ismét hegedülne, de új műfajban próbálná ki magát. Így jazz-hegedűt kezdett tanulni.

Zenei pályája azóta töretlenül ível felfelé. A legkülönfélébb formációkban játszik. Otthonosan mozog a zenei stílusokban, megőrizve sajátos hangzásvilágát, amelyet effektekkel tesz még izgalmasabbá.

Együttese, a Santa Diver 11 éve alakult. Érdekesség, hogy a basszusgitáros Szesztay Dávid Luca férje. A közös zenélést nagyon szoros köteléknek tartják, fontos számukra, hogy együtt élhetik át a játék örömét. Két kislányuk – természetesen – hegedülni és zongorázni tanul.

„Én magam szinte előbb tudtam szolmizálni, mint beszélni” – meséli Luca. – „Számomra nagyon jó volt az, hogy egész kicsi korom óta foglalkozom a zenével, ami így készséggé, anyanyelvvé válik. Szeretném, hogy a zenetanulás pozitív hozadékait és ezt a készséget a gyermekeim is megkapják és később kedvük szerint hasznosíthassák. Nem szeretném viszont zenésznek nevelni őket semmiképp. A zenetanulás által sok más egyéb területen is fejlődnek, ráadásul a zenélés örömét így nemcsak láthatják általunk, hanem maguk is megtapasztalhatják.”

Solymári kötődéséről így beszél: „A szomszédban lakom, Széphalmon, és sokat járok errefelé, akár kirándulni a Paprika-patakhoz és a Szarkavárhoz, akár futva. A kiállított képeken azokat a természeti szépségeket, benyomásokat  próbálom rögzíteni, melyeket futás közben átélek.
Szakmai szempontból pedig: Rengeteget jártam próbálni a Solymáron élő Varga Janóéknál és Király Rezsőéknél, de jó párszor játszottam már az Apáczaiban különböző rendezvényeken: Janóékkal, tavaly Török Ádámékkal, Márkus Tiborékkal a jazz-klubban és a Santa Diverrel is a Jazz Weekenden.
A szombati koncerten a most megjelenő harmadik, Deep Diving  című lemezünket mutatjuk be. Úgy gondolom, ez az anyag az együttes választott útjának stilisztikai kiteljesedése, és a szokatlan felállásból összeálló trió-játék lehetőségeinek teljes kiaknázása. Biztos vagyok abban, hogy a természet képei és csöndje valahogy zenévé is válnak. Ennek az összeolvadásnak  lehetünk szemlélői a kiállításon és a koncerten december 9-én.”

Az estét Márkus Tibor és az Equinox Quartet Trap című lemezének bemutató koncertje zárja, mely egyben az év utolsó jazz-klub rendezvénye.