Az egyedülálló hagyaték  –  Gréti néni születésének 100. évfordulója

1561

Kelemen Istvánné Hansághy Margit – akit mindenki szeretettel csak Gréti néniként emleget – 100 éve született. A Solymári Hagyományőrző Asszonykórus rendezésében hálaadó szentmisével, majd egy rövid koncerttel emlékeznek meg a helyi kórusok egykori alapítójukról, karnagyukról. A Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény előterében pedig megtekinthető egy összeállítás Gréti néni – aki a Helytörténeti Társaság tagja volt –  kitüntetéseiből, bizonyítványaiból, különféle dokumentumokból, melyet a család a gyűjteménynek adományozott.

A család Gréti néni Liedgut des ungarndeutschen Dorfes Schaumar című könyvének újrakiadásával tiszteleg édesanyjuk emléke előtt. A könyv, melyet 1995-ben a Helytörténeti Alapítvány adott ki, 15 éve nem kapható. A maradék példányokat is elajándékozták már.

Az 1941-ben ifjú házasként Solymárra települt némettanár és zenepedagógus felismerte a kiveszőfélben lévő hagyomány- és népdalkincs megőrzésének fontosságát. Végigjárva a solymáriakat összegyűjtött és rendszerezett annyi éneket, amennyit csak tudott (külön egyházi dalokat is), és maga is meglepődött, amikor a Zenetudományi Intézet Bartók és Kodály munkásságához hasonlította tevékenységét. Mint kiderült a Magyarországon fellelhető német nemzetiségi népdalgyűjtemény 80 százalékát sikerült lejegyeznie.

„A gyűjtés nemcsak a solymáriak számára érdekes! Német és osztrák ismerősök is könnyezve ismertek rá a gyerekkorukban otthon énekelt dalokra, melyek ilyen formában nincsenek összegyűjtve sehol. Ezért is döntöttünk úgy, hogy újra kiadjuk ezt az egyedülálló, hiánypótló gyűjteményt” – tudjuk meg Gréti néni legfiatalabb gyermekétől, Kelemen Györgytől.
„A kiadás nagyon kalandos volt”  – meséli  – „hiszen az eredeti nyomdai anyag eltűnt. A szöveg újraszerkesztése a kották és a sváb nyelvezet miatt igen bonyolult és költséges lett volna. Így aztán nagy munkával, előzetes laponkénti szkenneléssel sikerült eredeti minőségben újranyomtatni a könyvet. Óriási feladat még az eredeti hangfelvételek digitalizálása: 50 darab 60 perces anyagról van szó. A kazetták meghallgatása igazi időutazás! Megnehezíti a dolgot, hogy az a korosztály, melyet a gyűjtés igazán érint, főleg CD-t hallgat, így az átírást csak előzetes megrendelés alapján tudjuk egyenként elkészíteni, reményeink szerint még karácsony előtt.”

A könyvet, mely a német nemzetiségi közösségek dalait és szokásait foglalja össze „bölcsőtől a sírig”, így ajánlja a család:

„Szeretettel ajánljuk szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak ezt a könyvet, hogy minden gyermek és unoka megkaphassa “örökségül” ezt a kincset, amelyet Kelemen Istvánné, Gréti néni feltárt, és megőrzött mindannyiunk számra.
Így biztosítva lenne, hogy a német közösségek, századokra visszamenő dalai és szokásai elérhetők maradjanak a fiatalabb generációk számára, s majd ők is tovább adhassák gyermekeiknek.”