MINDENKI EGYET! – 15 éves a Kud-ART Pincegaléria

1816

 

A 90-es évek óta működött egy fiatalokból álló baráti kör az Apáczai Csere János Művelődési Házban. 2000-ben új igazgató került a művelődési ház élére Varga Zsolt személyében, aki fantáziát látott abban, hogy felkarolja a lelkes – ma már Kud-A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesületként ismert – csapatot. A művelődési ház és az önkormányzat támogatásával megkezdődhetett a rock-klubként használt pincehelyiség felújítása, hogy a jövőben méltó környezetet biztosítson az összejöveteleknek. A kivitelezést a vakolástól a burkolásig saját kezűleg végezték a tagok.

Pálinkás János, festőművész javaslatát – hogy kamaratárlatok rendezésére is alkalmas legyen a tér – a többiek örömmel fogadták, és nekiálltak, hogy megtervezzék és elkészítsék, a többi berendezésen felül, a szükséges eszközöket: a képtartókat és a világítórendszert is.  Így 2002 végére a művelődési ház és Solymár egy igényesen kialakított kiállító-térrel gazdagodott, mely azóta is működik, Kud-ART Pincegaléria néven.

Elsősorban a fiatal pályakezdőknek, profi és amatőr művészeknek szándékoztak kiállítási lehetőséget biztosítani. A galéria hamar népszerű lett mind a kiállítók, mind a közönség körében.

A 15 év alatt rengeteg solymári, környékbeli, vagy a klubhoz közel álló – olykor külföldi (tatár, román, perui) – művész mutatkozott be itt. A köztük kialakult baráti viszony eredményeképpen jött létre a Kud-ART Művészbarát kör, mely többször szerepelt közös tárlatokon helyi nagyrendezvényeken (Búcsú, Pilis Lelke Fesztivál), de országszerte is sokfelé vitték a klub és Solymár jó hírét.

A mostani, november 24-én nyíló, ünnepi kiállítás hely híján csak szűk keresztmetszetet ad a Kud-ART múltjából.  A születésnapi tárlatra az eddig itt megforduló művészek elhozzák képeiket – Mindenki Egyet!