Mesékbe öltöztetett hagyomány – András-napi Kalandgyár

2250

November 19-én vasárnap 16 órától a Kalandgyárban egy igazi Napra-forgó mulatságon vehetünk részt: a közelgő adventre eső András-nap körüli szokások elevenednek meg Cseke Marosi Eszter és Szabóné Kaszás Villő közreműködésével. A Solymáron élő Jávorné Ilyés Boglárka sem hiányozhat, hiszen ő illusztrálta a szerzőpáros Napra-forgó című könyvsorozatát, mely évszakokra bontva gyűjti össze az arra az időszakra, ill. a jeles napokra eső népszokásokat. A Karácsony volt az első kötet, amit az Advent, majd a Tavasz – Húshagyókeddtől Pünkösdig – követett. Megjelenés előtt áll a Dologidő, mely a nyári és őszi tennivalók és ünnepek hagyományait öleli fel.

Emellett foglalkozás formájában is próbálják átörökíteni a néphagyományokat. Ezek a Békásmegyeren havonta rendezett családi mulatságok egy-egy jeles nap köré épülnek. Hónapról hónapra más témát dolgoznak fel, Szent Mihály napjától a szüreten vagy Luca-napján át a Karácsonyig.

A családokat igyekszünk megszólítani, hogy segítségünkkel újra felfedezzék a hagyomány csodás kincstárát, s derűssé varázsolják az ünnepeket, de a hétköznapokat is. Régen apáról fiúra szállt ez a tudás, amihez a mai szülők (mi magunk is) csak újratanulással tudnak hozzájutni, s a könyvek ebben segítenek. Ez egy esély arra, hogy újra életre keljen a hagyományok átadásának ez a természetes láncolata – tudjuk meg Cseke Marosi Eszter egy korábbi interjújából.

Illyés Bogi, a könyv illusztrátora

A Solymáron jól ismert Bogi maga is pedagógus, rajztanár, háromgyerekes anyuka. Bájos múltidéző akvarelljei nemcsak esztétikai elemek, de segítik a mondanivaló megértését egyes elfeledett fogalmak képi megjelenítésével. Gyerekkorom óta arról ábrándoztam, hogy szép illusztrációkat készíthessek szívemhez közelálló témához. – meséli Bogi. Ez a vágyam most teljesült! A Napra-forgó csapatának-családjának mi is tagjai vagyunk, mivel Eszter – Peti fiunk keresztanyja – nekem is komaasszonyom, de a közös munkából is kivesszük a részünket. A könyvek zenei CD-felvételeinek nagy részét férjem, Jávor Csaba készítette. Az anyag közös családi alkotás, hiszen két fiunk, Peti és Andris édesapjukkal zenélnek, mi pedig Katica lányommal énekelünk a lemezeken. (Az elkötelezetten hagyományőrző Jávor család apraja-nagyja a két évvel ezelőtti solymári Vár-tábor lebonyolításában is helytállt.)

A solymári mulatságon kézműveskedéssel indítunk, lesz tánc, mese és játék. A talpalávalót a Pereputty családi zenekar jelenlévő tagjai szolgáltatják. Az eddig megjelent könyvekből is vásárolhatunk.

Helyszín: Apáczai Csere János Művelődési Ház, a belépés díjtalan!