Fényképnézegető – workshop Szolnokon

1350

Elisch Jánosné Draxler Erzsébet Szolnokon öregbítette községünk hírnevét október 12-én, a „Jövőnk kulcsa a múlt” című országos családtörténeti konferencián. A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára, a Neumann János Egyetem valamint az Aba—Novák Agóra Kulturális Központ – mely a konferencia helyszíne volt – szervezte az eseményt. Ennek fő célja, hogy a családkutatás társadalmi elismertetését erősítse, információ-szerzési és kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítson a témával foglalkozóknak, és vonzóvá tegye azt a fiatalabb generációknak.

Elisch Erzsi kérésünkre röviden összefoglalta élményeit:

„Nagy megtiszteltetés ért, amikor felkérő levelet kaptam a szervezőktől, hogy számítanának rám egy workshop egyik témavezetőjeként. A konferencia idejére a solymáron bemutatott imakönyv-gyűjteményemből rendezett kiállítás anyagát is kölcsönkérték.

A konferencia délelőttjén az amatőr családfakutatók legnépszerűbb témáit járták körül a rangos előadók, főként levéltárvezetők, történészek, kutatók az ország különböző pontjairól. Délután pedig a kutatást népszerűsítő és segítő workshopok váltották egymást.

Olyan gyors tempóban történtek az események, hogy időm sem maradt az izgulásra! A felkérés szerint a solymáriak körében népszerű Fényképnézegető című programot mutattam be, melyet a Svábházban Enczmann Lászlóval közösen tartunk minden hónapban.

Igyekeztem mindenki számára érdekes és használható konkrét példákat keresni a régi solymári képek gyűjteményéből, melyek nekem is többször nyújtottak már segítséget, amikor elakadtam.

A fényképek a családfakutatás fontos forrásai. Sok, elsőre fel sem tűnő információt hordoznak. Miközben az összegyűjtött régi képeket az idősebb résztvevőkkel együtt próbáljuk beazonosítani, nemcsak az derül ki, mikor és hol készült a kép és ki van rajta, hanem érdekes történetek kerekednek köréjük. Egy felirat, egy évszám, egy épület aktuális állapota mind előmozdítják a kutatást, de jól feldolgozott interneten elérhető fotóműterem-nyilvántartás is rendelkezésére áll az érdeklődőknek.

Úgy érzem, de a visszajelzések szerint is jól sikerült az előadásom, az imakönyv-kiállítás pedig kedvelt háttere volt a konferencia résztvevőivel készített riportoknak.”