Képek sodrásában

1982
Fotók: Barcsik Géza

Szombaton megnyílt Ódor Tünde Enéh, piliscsabai festőművész és felnőtt tanítványai – Bokor Adrienn, Hoffmann Dóra, Jakab Anikó, Pogány Bernadett, Steiner Henrietta, Székács Anita – „Áramlás” című kiállítása az Apáczai Csere János Művelődési Házban, a Magyar Festészet Napja alkalmából. A kiállítást Hunyár István, grafikusművész nyitotta meg. Alább a megnyitóbeszéd részleteiből olvashatunk.

Áramlás … micsoda mély jelentéstartalmat hordoz ez a szó … Életünk telis-tele van áramlással, mind fizikai, mind spirituális értelemben. A véráram a levegő áramlása, halak, madarak tömeges áramlása, mozgása, és ezek még a megfoghatóbbak, de ott van a különböző gondolati, szellemi irányzatok, vallások világot formáló áramlása, ha tetszik chi, vagy kozmikus áramlás …

Hogy ez Tünde képein hogyan ölt formát, hogyan kel életre? Nézzük az Il mare, a tenger-sorozat gyönyörű, magába szippantó végtelen kékjeinek áramlását, a víz szemünk láttára megelevenedő fizikai jelenlétét, egyszerre gyengéd és könyörtelen világát, az élet bölcsőjét, de ugyanakkor gyilkos közegét!

… A Rege II. és a Holdűnő című képek hatalmas szellemi erővel és virtuóz ecsetkezeléssel vonnak be minket a magyarság mondai és kulturális gazdagságának, ebbe a bennünk élő őserő-áramlatába.

… Vagy nézzük a zenész-sorozatot, melyben a zene elképesztően gazdag sokrétűsége áramlik felénk az expresszív ecsetvonásokon keresztül. Halljuk magunkban Bartók lágy dallamait, a Kékszakállú „Judit, jössz-e még utánam?” kérdését, vagy a Cantata profana, a Kilenc csodaszarvas drámai végzetét, a tiszta forráshoz való visszatérését.

… A tanítványok debütáló műveinek fő vonulatát a tenger-képek adják, bemutatva a víz ezerarcúságát, anyagi és tartalmi gazdagságát, szépségét. Bepillantást nyerhetünk a különböző stúdiómunkákba, a kiállított kavics-színskála, és tájkép-absztrahálási feladatokon keresztül.

… De nézzük ezt a szót (áramlás) a művész és a befogadó kontextusában. Hitem szerint a művész alkotásával kijelöl egy irányt – ha tetszik egy fő áramlatot, áramlást – melyen belül haladva a másik ember jobbra-balra elkalandozva, saját világára levetítve fogadja be, értelmezi a művet, teszi magáévá. A legfontosabb kérdés, hogy ez a fő irány, fő tartalmi áramlás gazdagítja-e a másikat, közvetít-e értékeket, ad-e ezzel a másiknak, próbálja-e többé tenni?

A kiállító művésznőről és tanítványairól jó érzéssel elmondhatom, hogy igen! A munkákból árad a szakma szeretete, a szakmai alázat, a tartalmi és vizuális gazdagság, az élet szebbé tételének szándéka, mely mai világunkban nagy kincs.

A kiállítás október 19-ig tekinthető meg, a művelődési ház nyitvatartási idejében.