A magyar festészet ünneplése Solymáron

1658

Október a magyar festészet hónapja. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy erősítse a köztudatban a magyar festészet összetartozását, jobban megismertesse a kortárs festészetet és ezáltal kivívja a festők és alkotásaik iránti tiszteletet. A kezdeményezéshez a solymári művelődési ház is csatlakozott, Ódor Tünde Enéh, piliscsabai festőművész és tanítványai kiállításával.

Ódor Tünde Enéh, 2001-ben alapított rajziskolát Napút néven, mely Csontváry szellemiségét, a művész médium-voltát szem előtt tartva működik.

„A fővárosból kis gyerekeimmel először Esztergomba költöztem – nagyon fontos volt, hogy valahol a Pilis vonzáskörzetében találjak új otthont” – meséli Tünde. – „Kedves ismerősöm, Kollár Hilda beajánlásával vettem át a helyi, nagyhírű Bajor Ágost Képzőművész Kör vezetését. Emellett vetődött fel később egy Csontváry szellemiségén alapuló rajziskola létrehozásának gondolata, mely összefogja a különféle korcsoportokat.”

A szakmai körökben igen elismert iskola azóta nagy utat járt be, a korábbi tanítványok közül akadnak már végzett rajztanárok, képzőművészek is.

„Nagyon családias a hangulat egy-egy csoportban, különösen, hogy együtt cseperednek a tagok, és ismerik, végigkísérik egymás iskolaválasztását, pályáját” – folytatja a festőművész. – „Jelenleg is az óvodástól a felnőtt korosztályig indulnak a kis létszámú, 4-6 fős csoportok, immár főleg Piliscsabán. Hangsúlyoznám, hogy itt minőségi rajzoktatás folyik, és a művészet médiumként való megélésén túl a technikai tudás fejlesztésére is nagy súlyt fektetünk. Előre megtervezett tantervbe épülnek a színekkel, vagy a perspektívával foglalkozó stúdiumok. Népszerűek a nyári táborok, művésztelepek, ahol egy-egy híres művész munkásságában mélyülünk el, a kapcsolódó feladatokon, alkotáson keresztül. Idén például Gaudíval ismerekedtünk, a korábbi években impresszionistákkal: Monet-val, Cezanne-nal. A felnőtt tanfolyamon is – ennek fő színhelye egyébként a pilisvörösvári SzívVarázs Közösségi és Rendezvény Tér, melynek vezetője, Hoffmann Dóra pedig a solymári kiállítás egyik alkotója – minden technikai fogást megtanulnak egy-egy téma körüljárásával. Ők már nem vágynak művészi pályára, de fontos a rajzkészség. Sokszor nagy munka, de annál nagyobb öröm megnyitogatni a civilben annyira más területen tevékenykedők képzeletét.”

A rajziskola számos rangos kiállítást tudhat maga mögött, pl. a Szépművészeti Múzeumban vagy a Szt. Imre Gimnáziumban.  „A felnőttek számára indított festőkurzus jó példája annak, milyen csodákra képes az ember, ha ecsetet ragad, legyen jogász, fogorvos vagy manager” – ajánlja Ódor Tünde Enéh lelkes tanítványai képeit.

Azzal, hogy egy szomszéd város alkotóinak nyújt bemutatkozási lehetőséget a művelődési ház – a Magyar Festészet Napja célkitűzésének szellemében – a pilisi térség művészeinek összetartozását kívánja erősíteni, különösen, hogy a kiállítók között egy solymári illetőségű hölggyel is találkozhatunk.

Az Áramlás című kiállítást, 2017. október 7-én, szombaton, 18 órakor Hunyár István grafikusművész nyitja meg. Közreműködik Ódor Csillag csellóművész.

A kiállítók: Bokor Adrienn, Hoffmann Dóra, Jakab Anikó, Pogány Bernadett, Steiner Henrietta, Székács Anita és Ódor Tünde Enéh.