Gyerekközpontúbb gyerekkort!

1245

Haladni kell a korral… Minden bizonnyal, de vajon a gyerekek lelki fejlődésének is jót tesz-e a felgyorsult világ zűrzavara? Tudjuk-e, látjuk-e, hogy milyen következményei lesznek a modern gyerekkornak?

A szabad játék hiánya

A gyerekek egészséges lelki fejlődéséhez elengedhetetlen szükség van a szabad játékra. Arra a lehetőségre, hogy a saját fantáziájuk vezérelje a játékot, ezáltal képesek feldolgozni az őket ért élményeket, legyen az jó vagy éppen rossz. Még az óvodában csak-csak van erre lehetőségük, de ahogy iskolás lesz egy gyerek, nagyon leredukálódik az az idő, ami teret ad a szabad játéknak. Ráadásul azáltal, hogy a mai gyerekek az elektromos kütyükön nőnek fel, otthon sem feltétlen kapnak lehetőséget erre. Mert hát mennyivel kényelmesebb, ha szórakoztatja őket egy mesefilm, vagy egy számítógépes játék… És idővel nem csak az igény, de a szabad játékra való képesség is elvész… Sokszor érzem azt, hogy a mai gyerekek nem tudnak saját fantáziából játszani. Unalmasnak, üresnek érzik azt, és ahelyett, hogy az élményeikből táplálkoznának, különféle mese vagy számítógépes játék jelenetek/szereplők irányítják a játékukat… Ahhoz, hogy egy gyerek el tudjon mélyedni egy játékban, csendre van szüksége. Ha a háttérben folyton megy a TV, vagy szól a rádió, a gyerekek idegrendszere állandó terhelés alatt van, és megakadályozza őket abban, hogy a jelenben legyenek, és figyelni tudjanak a saját belső hangjukra. A gyerekeknek rendkívül fontos a csend és a nyugalom, főleg egy fárasztó ovis/iskolai nap után. Délutáni külön foglalkozások helyett sokkal inkább javaslom az otthoni nyugodt játékot és a több, együtt töltött családi időt.

A család terhe a gyerek terhe

Sajnos egyre több stressz terheli a családokat, melyet a gyerekek is abszolút megéreznek. Anyagi nehézségek, párkapcsolati problémák, társadalmi kérdések. Igyekezzünk a gyerekeket minél inkább megóvni azoktól az információktól, amelyek nem tartoznak rájuk, amivel ők nem tudnak mit kezdeni. A gyerekek semmiképp ne lássák a Híradót, és lehetőleg ne a fülük hallatára vitatkozzunk a családot érintő problémákról. Kíméljük őket a sok-sok információtól, így is bőven többet kapnak belőle, mint amennyi optimális lenne.

Az internet veszélye

Részben ehhez kapcsolódik az internet veszélye is… A gyerekek számára gyakorlatilag bármilyen tartalom elérhető a világhálón keresztül. Legyen az agresszív vagy szexuális töltetű, vagy bármilyen más szempontból ijesztő, nehezen feldolgozható kép vagy szöveg…  És akkor még nem is beszéltünk a közösségi média személyiségromboló hatásairól… A fiatalok egyre inkább nárcisztikusak, viselkedésüket nem a pozitív társas interakciók, hanem a lájkvadászat vezérli. A külsőségek és a megfelelni vágyás torzítja énképüket, önbecsülésüket.

A világ felgyorsult, az emberi kapcsolatok új irányt vettek. Hogy jobb, vagy rosszabb irányt, azt mindenki döntse el maga. Egy biztos, a gyerekek lelki működésének sok szempontból megterhelő a mai világ. Szülőként érdemes lelassulnunk, és rátalálnunk arra az útra, ami egy gyerekközpontúbb gyerekkort hoz magával. Egy fontos dologban pedig továbbra is bízhatunk: az otthonról hozott értékrend, és minta szerencsére még mindig a legerősebb személyiségformáló hatások közé tartozik.

Hermán Noémi
klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta