Hírek az ausztrál influenzáról – A védőoltás segíthet

1269

A napokban több internetes portálon is megjelent, hogy az influenzának valószínűleg egy új törzse okozza az ausztrál influenzát, amely a turizmusnak köszönhetően előbb-utóbb feltehetően megjelenik az egész világon. Portálunknak dr. Taller Gabriella solymári házi orvos nyilatkozott a várható járványról.

Az ausztrál influenza szeptember elején indult, illetve akkor regisztrálták, és azóta nagyon sokan betegedtek meg, de halálozás egyelőre alig van (tudomásom szerint). Viszont a szakértők attól tartanak, hogy nagy járvány fejlődhet ki belőle világszerte, mivel a gyakori utazásokkal az emberek még tünetmentes állapotban bárhova „magukkal tudják vinni” a vírust.

Úgy tudom, hogy jelenleg még zajlanak a vizsgálatok, hogy pontosan melyik vírustörzsről van szó, így nem lehet még megmondani, hogy az ebben a szezonban készülő influenza védőoltás véd-e ellene vagy sem.
Ha nem, mert új törzsről van szó, akkor új oltóanyag kell, aminek létrehozása minimum fél évet vesz igénybe.
Ha nem új vírustörzs okozza a megbetegedéseket, akkor az oltott emberek nagy eséllyel védettek – tudjuk, hogy az influenza védőoltás nem ad 100%-os védettséget azért, mert a járvány alatt is mutálódhatnak a vírusok.

Azt javaslom, hogy a legveszélyeztetettebb csoportokba tartozók (a gyerekek, kismamák, idősek, krónikus betegek stb. – vagy az aktív egészséges korosztály, akik nem akarnak kiesni a munkából!) mindenképpen kérjék a védőoltást! Nemcsak az ausztrál influenza miatt, hanem azért is, mert a 2016-17-es influenzajárvány során a szokottnál sokkal több beteg volt, becslésem szerint kb. háromszor annyi, mint a korábbi években, viszont az oltott pácienseink nem kapták el a betegséget!

A 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők , az egészségügyben dolgozók, az állattenyésztés területén dolgozók térítésmentesen kaphatnak védőoltást. Az oltóanyagok november elején érkeznek meg a háziorvosokhoz és a patikákba – tudtuk meg dr. Taller Gabriellától.