Gobelin-csodák a művelődési házban

2210
Fotók: Barcsik Gáza

Medgyaszay Magdolna gobelin-kiállításának szombati megnyitóján zsúfolásig megtelt a művelődési ház aulája. A 2015-ben elhunyt alkotó munkásságának emléket állító tárlat a Solymáron élő Vermes Edit és férje, Koska Árpád segítségével jött létre. Vezérfonalát Medgyaszay Magdolna Szálról szálra című magánkiadású könyve, egy önéletírás adta, mely összekapcsolódik a gobelinek keletkezésének – „ennek az életre szóló passziónak” – a történetével.

A kiállítást megnyitó Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség Díjas, és friss Pro Cultura Christiana díjas textilművész részletesen beavatta a hallgatóságot a szövési technika és az itt látható alkotások keletkezésének részleteibe. Megtudhattuk, milyen komoly fizikai munka már az előkészítés is, és milyen gondos tervezést igényel, hogy a kárpit ennyire tökéletesen adja vissza az eredeti festmény színátmeneteit, festőiségét.

Aki lemaradt a megnyitóról, a következő két hétben még együtt láthatja M.S. mester Vizitációját, vagy Botticelli Primaverájának három Gráciáját Alfonz Mucha szecessziós nőalakjával, vagy Végsheő Klára kortárs festőművész képének átiratával.